Wouw

Voormalig Wouwse bierbrouwerij De Ster geëerd met kunstwerk ‘De Zevenster’

De Zevenster met daarop de zeven kernwoorden voor het brouwen van bier.

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

“Wouw is vanaf vandaag weer een beetje mooier.” Dat zijn de woorden van Peter Buijs over het nieuwe kunstwerk De Zevenster, dat is geplaatst ter ere van de voormalige bierbrouwerij De Ster. Vrijdagmiddag werd het beeld op feestelijke wijze onthuld, in het gezelschap van bewoners van de wijk die op de locatie van de oude brouwerij is gebouwd: De Ster.

In de zinderende hitte verzamelen tientallen mensen zich op de binnenplaats van het woonwijkje. “Ik ga eerst wat vertellen over de geschiedenis”, begint Eric de Regt van VLP Roosendaal. Hij is aanwezig namens de gemeente én als lid van comité De Zevenster.

Van 1824 tot 1956 zat op de plaats waar nu woonwijk De Ster ligt, brouwerij De Ster gevestigd. De brouwerij is opgericht door Pieter Melchior Philips. In 1899 werd P.B. Siebelink de vaste brouwer en in 1920 is de brouwerij overgenomen door de familie Siebelink. Na 1958 bleef het terrein in gebruik als drankenhandel, ook wel de drankencentrale, onder het beheer van het bekende Heineken.

“Vooral het donkerbruine bier was bekend én geliefd”, vervolgt de Regt. “Er gaat een fabeltje rond dat de ster in het heinekenlogo afkomstig is van brouwerij De Ster, maar dat is helaas niet waar.”

Eerbetoon

Rond de eeuwwisseling verdween ook de drankenhandel, en kwam er een woonwijk op de locatie. Woonwijk De Ster. Maar een herdenking aan de brouwerij ontbrak nog in de wijk. “En daarom hebben we Karel Schrooijen gestrikt om hier een kunstwerk voor te maken”, legt Buijs uit.

En dus ging de kunstenaar aan de slag. Daar kwam De Zevenster uit. “Dat duurde wel even, want er was nogal wat gedoe met vergunningen, toestemmingen en geld. Maar na drie jaar is het hem toch gelukt!”, vervolgt Buijs.

Het ontwerp

De Zevenster is een ster gevormd uit zeven zevens. “Maar dat is niet de enige manier waarop de zeven naar voren komt in de ster”, legt kunstenaar Schrooijen uit. “In de woonwijk staan 49 huizen: zeven keer zeven.” En op de achterkant van het kunstwerk staan de zeven stappen voor het brouwproces van bier geschreven: koken, koelen, gisten, lageren, schroten, maischen en klaren.

“Waarom zoveel biermerken een ster in hun logo hebben, weet ik ook niet”, vervolgt Schrooijen. “Het schijnt dat monniken vroeger houten sterren boven hun brouwsel hingen. Omdat je niet op heel het brouwproces invloed hebt. De ster zou dan een goede invloed hebben op dat brouwproces.”

Speciaal biertje

Na de onthulling deelde dichter Ivo Weterings zijn speciaal voor dit moment geschreven gedicht: Nog eentje dan. Daarna werd er aan alle aanwezigen een heel bijzonder biertje uitgedeeld: Zevenster Bier, gebrouwen door brouwerij ‘t Meuleneind uit Hoeven. “Een echt collectersitem”, roept Buijs nog snel.

Van dit biertje zijn er maar 72 gebrouwen.
De koude biertjes kwamen als een aangename verkoeling voor de aanwezigen.
Het moment van de onthulling.