Roosendaal

Voortaan kan Roosendaal een echte schatkist bewaken

Kitty Joachems Kitty Joachems

Geen heftige discussies maar complimenten over en weer. En zelfs een kadootje van de VLP voor wethouder Toine Theunis. Het ging er gemoedelijk aan toe tijdens de raadsvergadering waarin de begroting voor 2022 werd besproken. En elke partij kan tevreden terugkijken want alle amendementen en moties werden aangenomen.

Eerder dit jaar maakte de VVD zich sterk voor een top tien van plaatsen waar de verkeersveiligheid moet verbeteren. Op initiatief van de Roosendaalse Lijst is er in de begroting van 2022 extra geld om op die locaties aanpassingen te kunnen doen.

Lees ook: Roosendaal stelt top tien samen van wegen waar maatregelen moeten komen tegen hardrijders

Kwetsbare fietsers

En ook nu kwam de VVD met een motie die de verkeersveiligheid ten goede komt. In dit geval gaat het om de fietsers. Er zijn veel plaatsen in de gemeente Roosendaal aan te wijzen waar fietsers extra kwetsbaar zijn. Dat vraagt om actie. En dat vindt niet alleen de VVD want de motie werd unaniem aangenomen.

Gehandicaptensport

Er werden niet alleen afspraken gemaakt die direct geld kosten. Zo vroeg de Roosendaalse Lijst om actie op het gebied van gehandicaptensport. Er moet uitgezocht worden welke initiatieven er zijn op dit vlak. Met die informatie moet een plan worden opgesteld met als doel gehandicaptensport op de kaart te zetten in Roosendaal.

Genoeg geld op de plank

De fractie van de PvdA is tevreden over de gang van zaken in Roosendaal. “Het college van burgemeesters en wethouders lijkt deze bestuursperiode de komende maanden rustig af te kunnen gaan ronden. De voorliggende ontwerpbegroting werd aangenomen door de gemeenteraad. Met steun dus vanuit onze PvdA-fractie”, schrijven zij op hun website. “Genoeg geld op de plank en over de hele breedte zien wij een Roosendaal dat het goed doet. Maar het kan altijd beter.”

Snelweg A58

Met dat uitgangspunt brachten zij, onder andere, het plan voor de A58 op tafel. Het was geen verrassing dat het amendement mede werd ingediend door Groen Links, Lokaal Sociaal 21 en D66. Wethouder Theunis opperde nog voorzichtig om hier nog even mee te wachten totdat er meer onderzoek was verricht. Zonder resultaat. Ook hier was de raad het unaniem met elkaar eens. Dat betekent dat er geld vrijgemaakt wordt voor dit plan.

Lees ook: Plan voor verdiepen en vergroening A58 tracé

Boodschap aan de volgende raad

Het CDA kon op steun rekenen voor de motie toegankelijkheid die zij eerder al aankondigden. Wethouder Koenraad liet vorige week al weten graag aan de slag te willen gaan. En Harm Emmen adviseerde namens D66 om de touwtjes strak in handen te nemen als het gaat om de invoering van de vernieuwde omgevingswet. “Zie het maar als een advies, een boodschap aan de volgende raad”, zei Emmen.

Miljoenen kado

Hij doelde daarmee op het feit dat een aantal van de huidige raadsleden, net als Emmen zelf, na de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart niet terugkeren in de raad. Dat geldt ook voor wethouder Toine Theunis. Hij is 12 jaar wethouder geweest en vindt het tijd voor een opvolger. VLP-fractievoorzitter Arwen van Gestel zette Theunis onverwacht in het zonnetje. Niet omdat de wethouder afscheid neemt maar omdat Roosendaal er financieel goed voorstaat. “Als de wethouder van financiën Roosendaal miljoenen kado doet dan zetten wij daar graag een kadootje tegenover”, zei Van Gestel. Onder het inpakpapier kwam een fraai schatkistje tevoorschijn met daarin een fles wijn voor Theunis.

Schatkist

Het schatkistje werd speciaal voor deze gelegenheid ontworpen en gemaakt door Karel Schrooijen. De Wouwse kunstenaar maakte er een echt Roosendaals kistje van met onder andere zes rozen die symbool staan voor de vijf dorpen en de stad Roosendaal. Als het aan Van Gestel ligt wordt het schatkistje jaarlijks ingezet bij de begrotingsbehandeling. “Vergelijk het maar met het “koffertje” dat in de Tweede Kamer dienstdoet op de derde dinsdag van september”, aldus Van Gestel. Het gebaar werd zeer gewaardeerd door de wethouder Theunis die op zijn beurt lovende woorden sprak over de manier waarop de raad te werk gaat.

Samen dementievriendelijk

Jeroen van den Beemt (VVD) riep de motie ‘Samen dementievriendelijk’ uit tot de mooiste motie van de avond. De motie is afkomstig van de fractie Wezenbeek. ‘Samen dementievriendelijk’ is een training die helpt bij het herkennen van dementie. Deelnemers aan de training leren hoe zij moeten omgaan met mensen met beginnende dementie. Doel is medewerkers van de gemeente, gemeenteraad en college deze training te laten doorlopen. En ook medewerkers van dienstverleningsorganisaties waar de gemeente nauw mee samenwerkt komen voor de training in aanmerking. De motie werd mede ondertekend door alle fracties en zodoende ook unaniem aangenomen.