Bergen op Zoom

Vuurwerkoverlast Gageldonk leidt tot vragen 50PLUS: ‘Weer heeft dat schorem flink huisgehouden’

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Opgeblazen bushokjes en vernielde auto’s. Ondanks het landelijke vuurwerkverbod, is er tijdens Oud & Nieuw veel illegaal vuurwerk afgestoken rondom de flatgebouwen aan de Plejadenlaan en Heiningen. “Er is forse schade aangericht door tuig uit deze wijken”, aldus 50PLUS Bergen op Zoom. Omdat de angst in de buurt toeneemt, stelt de partij raadsvragen.

“Weer heeft dat schorem flink huisgehouden”, schrijft de partij in een brief aan het college van burgemeester en wethouders. Er is al jaren sprake van vuurwerkoverlast in Gageldonk. “De tijd van ‘pappen en nathouden’ is voorbij.” De gemeente moet maatregelen treffen en hard optreden, vindt de partij. “Dat is de enige oplossing in deze.”

Arrestaties

Verder vragen fractieleden John Voets en Piet van den Kieboom zich af of de politie al mogelijke daders heeft gearresteerd. Een aantal jaar geleden werden er namelijk camera’s in de wijk geplaatst. De fractie wil weten of deze de criminele handelingen hebben gefilmd, zodat ‘dat schorem’ opgepakt wordt en voor de rechter wordt gesleept.

De auto van een bejaarde bewoner raakte onherstelbaar vernield, door het illegaal afsteken van vuurwerk

Daadkracht

Niet alleen 50PLUS, ook Lokaal Realisme mist daadkracht bij de Bergse aanpak van vuurwerkoverlast. Raadsleden Joost Pals en Rian Govers-Gabriëls pleitten in een brief onder andere voor het gebruik van drones en UV-spray, om relschoppers op te sporen. “Dat is het verschil dat een bestuurder kan maken.”

Volgens hen kan burgemeester Frank Petter een voorbeeld nemen aan de Roosendaalse burgemeester Han van Midden. “Hij greep stevig in na de incidenten van de vorige jaarwisseling.”

Petter heeft al aangegeven om, na de komende gemeenteraadsverkiezingen, met de gemeenteraad in gesprek te gaan over het voorkomen van vuurwerkoverlast.

Lees ook: Volop vuurwerkschade in Bergen op Zoom, Roosendaal en Woensdrecht spreken van rustige nacht Lees ook: Lokaal Realisme mist daadkracht bij Bergse aanpak vuurwerkoverlast Lees ook: Petter wil meer geld uit Den Haag: ‘Vuurwerk is dynamiet onder samenleving’