Roosendaal

VVD baalt dat Roosendaal weinig nieuwe woningen bouwt, tegen afspraak in

Foto: © Nationale Beeldbank

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De VVD in Roosendaal baalt er van dat er zo weinig huizen gebouwd worden in de gemeente. De kleinere buurgemeente Bergen op Zoom heeft vorig jaar zo’n 300 nieuwe huizen bijgebouwd. Volgens de VVD waren het er in Roosendaal maar zo’n 70. En dat noemt ze onacceptabel. De partij wil weten waarom het in Roosendaal zo veel langzamer gaat. Volgens de plannen zou Roosendaal in zeven jaar tijd zo’n 5.600 nieuwe woningen bouwen. De VVD wil dat de gemeente daar flink de vaart in gaat zetten.

“Een grote teleurstelling.” Zo noemt de VVD Roosendaal de berichten dat er in de gemeente veel minder huizen bijgebouwd worden dan bij buurgemeenten. “Afgelopen jaar zijn er in Roosendaal en de dorpen zo’n 70 woningen gebouwd. Dat staat in schril contrast met de woningbouwrealisatie in de kleinere buurgemeenten als Bergen op Zoom (300) en Etten-Leur (460),” aldus fractievoorzitter Menno Nefs. “Onacceptabel wat de VVD Roosendaal betreft.”

Roosendaal bouwt minder dan de buren

Nefs snapt niet waarom het in Roosendaal zo veel langzamer gaat dan bij de buren. Hij stelt daarom schriftelijke vragen aan burgemeester en wethouders. “Welke redenen zijn er voor het achterblijven van het realiseren van nieuwe woningen, buiten de bekende oorzaken als inflatie, stijgende prijzen en in-en externe personeelstekorten in de gemeente Roosendaal?,” wil hij onder andere weten.

“Het realiseren van genoeg woningen voor jong tot oud in de stad en dorpen was een van de belangrijkste speerpunten in ons verkiezingsprogramma,” laat Nefs weten. “In 7 jaar tijd moeten er zo’n 5.600 nieuwe woningen gebouwd worden in de stad en dorpen volgens het college. Die forse ambitie onderschrijven we als coalitiepartij volledig.”

VVD wil flink de vaart in woningbouw

De VVD’er wil dat de wethouder er nu ook echt voor gaat zorgen dat de nieuwe woningen er komen. “We mogen niet uit de pas raken en daarvoor is een actievere houding van de gemeente nodig.” Nefs wijst er op dat de gemeente een aanjager kan zijn bij nieuwbouwprojecten. “Jong en oud verdienen een thuis in onze fantastische stad en dorpen,” aldus de VVD’er. “Als grote broer in de regio moeten we dan ook het goede voorbeeld geven op het gebied van woningbouw. Als slechter presenterende gemeente moet de vaart er nu dan ook flink in.”

Er zijn in de gemeente Roosendaal natuurlijk al bouwprojecten in ontwikkeling. En projecten waarvoor al vergunningen zijn aangevraagd. De VVD wil weten om hoeveel woningen het de komende jaren gaat. Ook vraagt de VVD zich af of de gemeente een strategie heeft om projectontwikkelaars te motiveren. En als Roosendaal zo’n strategie nog niet heeft, wil de VVD dat de gemeente er eentje gaat maken.

Woningbouw houdt stad en dorpen leefbaar

“Woningbouw is een van de belangrijkste prioriteiten om onze stad en dorpen leefbaar en aantrekkelijk te houden voor de bestaande en aan te trekken inwoners,” schrijft de VVD aan burgemeester en wethouders. “De trend van realisatie van nog geen 100 woningen per jaar zal doorbroken moeten worden.”

Lees ook: Meer dan vijftig lege winkels in Roosendaal worden woningen Lees ook: Onzekerheid in Wouw over bouw starterswoningen waar nu oude pand De Stappen staat Lees ook: Voormalige school en gymzaal aan Flaviadonk worden gesloopt voor flexwoningen