Roosendaal

Meer dan vijftig lege winkels in Roosendaal worden woningen

Artist impression van de nieuwbouw rond de Dr Braberstraat in Roosendaal

Een impressie van de nieuwbouw rond de Dr. Braberstraat in Roosendaal

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

De grootste winkelleegstand van Nederland, was vorig jaar in Roosendaal. Dat blijkt uit de Monitor Winkelleegstand van onderzoeksbureau Locatus. Daar stonden namelijk 55 winkels leeg. Inmiddels staat Roosendaal in de top drie van winkelcentra met de sterkst gedaalde leegstand, doordat de panden zijn of worden omgetoverd tot woningen.

Zo wordt het winkelgebied rond de Dr. Brabersstraat dit jaar voor ruim twee miljoen opgeknapt, van leegstaand winkelgebied naar levendig woongebied. Er komen 171 duurzame woningen in het voormalige V&D-pand. Ook het pand van Van Oorschot, van Mervosport en het Roselaarplein worden herontwikkeld. “Dit gebied maakt vanaf dan niet langer deel uit van het kernwinkelgebied”, aldus wethouder Sanneke Vermeulen.

Vergroenen

De gemeente is al sinds 2014 bezig om leegstaande panden een andere functie te geven en de binnenstad levendiger te maken. “Bij de herstructurering is ook veel aandacht voor het vergroenen, verduurzamen en energieneutraal maken van de omgeving”, lieten zij al eerder weten. Dit met als doel om ondernemers zich te laten vestigen in de stad. Met succes: afgelopen jaar kwamen er 23 nieuwe ondernemers bij in de binnenstad.

Momenteel staan er nog 39 panden leeg in Roosendaal, waarvan veertien in de Biggelaar. Het is nog niet bekend welke herontwikkeling zij krijgen. Hierover is de gemeente nog in gesprek met de eigenaar.

Lees ook: Roosendaal start onderzoek naar wonen in De Biggelaar