Bergen op Zoom

Wandelend meisje maakt kunstroute Borgvliet compleet

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Een beeld van een wandelend meisje is vrijdagmiddag onthuld langs de Laan van Borgvliet. Het beeld werd al eerder geplaatst, maar raakte binnen een dag beschadigd en verdween weer. Nu staat het kleurrijke beeld -dat onderdeel is van de kunstroute Borgvliet- op een hoge sokkel.

In mei 2016 werd de kunstroute geopend door de toenmalige wethouder Patrick van der Velde. “Op dat moment waren twee kunstwerken niet gereed: Het kunstwerk ‘de wandeling’ van Berry Holslag en het grote trafohuis dat door Wouter Goudswaard met schoolkinderen zou worden beschilderd”, zegt Peter Pel, projectleider van de werkgroep. Dat trafohuisje werd later dat jaar alsnog onthuld en ‘de wandeling’ werd in april 2018 geplaatst. “We hadden alles geregeld alleen de avond voor de onthulling bleek dat er schade aan het beeld was ontstaan, waarschijnlijk door spelende kinderen”, zegt Pel.

Standbeeld Laan van Borgvliet

Er moest nog heel wat water door de Zoom stromen, voordat het kunstwerk weer gerepareerd en geplaatst werd. “Het beeld staat nu op een nieuwe hoge sokkel. Achteraf gezien zijn we daar heel blij mee”, relativeert de projectleider. Het kunstwerk is een beeld van een wandelaar in een Kuifje-achtige cartoonstijl. Met een stevige pas loopt het meisje met een blauwe trui aan naar het Oosten; Vanaf de Markgravenlaan richting de Laan van Borgvliet.

Lees ook: Het Bergse standbeeld Beer is gestolen: ‘Jammer en verbazend’

“Het staat er nu en het is een ongelooflijk mooie afronding van de door hele wijk samen gecreëerde beeldenroute die Borgvliet heel goed op de kaart zet”, zei wethouder Letty Demmers vrijdag bij de officiële her-onthulling van het beeld. Zelf woont de wethouder niet ver van het beeld vandaan. “Als ik ‘s avonds naar het gemeentehuis ga kom ik hier de heuvel af rijden en zie ik het beeld op ooghoogte. Het frisse uiterlijk valt direct op en de beweging roep ook iets bij je op.”

Verbinding

Met het beeld moet een verbinding worden gemaakt tussen de verschillende delen van de Bergse wijken Langeweg, Borgvliet en Nieuw Borgvliet. “Het is een mooie afronding van dat wat de basis is voor de destijds opgerichte kunstroute. Het doet daarvan was verbinding creëren tussen wijken en de mensen in de wijken. Daar voldoet het absoluut aan.

Lees ook: Buurtbewoners willen de wijk Borgvliet weer wat leuker maken

De werkgroep met daarin bewoners uit de wijk werden in hun zoekproces naar kunstwerken begeleid vanuit Stichting KidOR (Kunst in de Openbare ruimte). “We hadden 70.000 euro ter beschikking en ik denk dat we qua kunst iets heel moois hebben neergezet waar iedereen wel wat van zijn gading kan vinden”, zegt Sonja de Jong die met onder meer Monique Alderhuijsen in de werkgroep zit. “Het leuke vond ik dat we hebben besloten om echt bij de kunstenaars thuis te gaan kijken”, zegt Alderhuijsen.

Bij de onthulling kreeg de wethouder een stapel flyers met daarop een fiets- en wandelroute langs alle kunstwerken. “We zullen zorgen dat er een aantal op het stadskantoor komen te liggen maar uiteraard ook bij de VVV, zodat iedereen die Bergen op Zoom bezoekt ook de beeldenroute kan bekijken”, aldus Demmers.