Etten-Leur

Wijkbus Etten-Leur zoekt nieuwe chauffeurs: ‘Een dame erbij zou wel leuk zijn’

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Met vijftien ritten per week zorgt de wijkbusvereniging uit Etten-Leur dat inwoners binnen de gemeente van A naar B kunnen reizen. De chauffeurs die plaatsnemen achter het stuur, doen dit geheel op vrijwillige basis. De poule met chauffeurs bestaat momenteel uit twintig mannen en één dame. Als het aan voorzitter Miel van der Ven ligt komt hier binnenkort verandering in.

“Wij zijn opzoek naar nieuwe chauffeurs. Op dit moment hebben we er gelukkig genoeg, maar dit kan zomaar veranderen”, vertelt Van der Ven. Wel heeft de vereniging nu al te maken met uitval door bijvoorbeeld vakantie en ziektes. En aankomend jaar stoppen er twee chauffeurs. “We willen hier graag op inspelen, zodat we altijd onze ritten kunnen blijven rijden.”

Als de voorzitter zijn voorkeur voor nieuwe aanwas mag uitspreken, vertelt hij dat hij graag wat dames aan het gezelschap zou willen toevoegen. “Momenteel hebben we één dame, die helaas dan ook nog eens ziek is. Gelukkig rijdt ze nog wel haar rondes, maar we zouden het fijn vinden om meer dames aan de groep te mogen toevoegen.”

Vrijwilliger

Gert van Raalten is één van de vrijwilligers die in de wijkbus rijdt. “Vijf jaar geleden ben ik na mijn pensioen in aanraking gekomen met de wijkbus”, vertelt Gert, die niet graag thuis wilde zitten. “Ik vind dit een hele leuke afwisseling met mijn andere activiteiten.”

“Het is leuk om met mensen te werken. Je maakt eens een praatje en je kunt ze helpen om ze naar hun gewenste bestemming te brengen.” Gert heeft dan ook zeker geen spijt dat hij zich vijf jaar geleden aanmeldde. Naast dat Gert chauffeur is, maakt hij ook deel uit van de activiteitencommissie. “Naast dat we allemaal op de bus rijden hebben we ook vaak leuke uitjes met elkaar zoals fietstochten of een etentje. Twee jaar terug zijn we nog met zijn allen in Maastricht geweest.”

Trots

Van der Ven is trots op zijn groep vrijwilligers. Dat is te merken als hij over ze praat. “We hebben een hele leuke en gezellige groep. Iedereen zet zich keihard in en gaat leuk met elkaar om.”

“Ik zeg wel eens: als Nederland zonder vrijwilligers zou moeten, dan stort de economie in elkaar. Als deze bus met alleen beroepschauffeurs zou rijden, dan zou het niet betaalbaar zijn, voor geen één organisatie. Daarom is het fijn dat we op deze manier kunnen werken.”

Eisen

“Waar de toekomstig chauffeur aan moet voldoen? Nou het mag geen dronkenlap zijn”, grapt Van der Ven. “Nee, dat lijkt mij logisch. Het belangrijkste is dat de persoon er plezier in gaat hebben. Verder moet hij of zij ook vakbekwaam zijn en weten hoe ze met de bus moeten rijden, maar uiteraard krijgen ze van te voren instructie.”

Van de Ven roept op: “Als je er animo in hebt, meld je aan!” Dit kan door een mailtje te sturen naar [email protected].