Bergen op Zoom

Wil gemeente Bergen op Zoom Gouvernementsplein aanpassen en mag dat wel?

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

SAMEN0164 is bang dat de gemeente Bergen op Zoom het Gouvernementsplein weer wil aanpassen. De partij denkt dat de gemeente liever extra ruimte maakt voor terrassen. Het ontwerp en de aanleg van het Gouvernementsplein heeft ruim een half miljoen euro gekost. En volgens SAMEN0164 heeft landschapsbureau Karres en Brands auteursrecht op het ontwerp. Dus zelfs als de gemeente Bergen op Zoom het plein weer op de schop wil nemen, zou dat alleen kunnen in overleg met de ontwerpers.

In Bergen op Zoom wordt met enige regelmaat gezocht naar goeie plekken voor horeca en terrassen. SAMEN0164 merkt dat er ook in en rond het Gouvernement ontwikkelingen zijn. Niet alleen met de horecabestemming voor het Gouvernement, maar ook de verkoop van winkelpanden aan horecabedrijven. Bij horeca horen vaak terrassen. Hierdoor is SAMEN0164 bang dat de gemeente Bergen op Zoom de kunstwerken met fonteinen weg wil halen om ruimte te maken.

Ruim half miljoen euro in geïnvesteerd

De partij stelt er schriftelijke vragen over aan burgemeester en wethouders. Raadslid Reinoud Krijnen wil weten of de gemeente plannen heeft het plein opnieuw in te richten, terwijl er al veel geld in is gestoken. “In de waterpartij en het pleinontwerp hebben we destijds meer dan een half miljoen euro’s geïnvesteerd. Hiervoor is een gerenommeerd bureau ‘Karres en Brands’ ingeschakeld,” schrijft Krijnen aan burgemeester en wethouders.

Het steekt het raadslid dat er nog amper water uit de fonteinen is gekomen, terwijl alles op het plein zo bewust op elkaar is afgestemd. “De huidige inrichting van het plein biedt een duidelijke route langs de gevels, zitgelegenheid in de zon, ruimte voor terrassen en een podium. De grasvlakten, zoals in de historische tuinsituatie, geven een directe oriëntatie op het Gouvernementsgebouw. De waterpartij biedt verkoeling en beleving. U als college heeft het regelmatig over beleving, maar dan moet de waterpartij wel worden gebruikt!”

Wie mag er beslissen over aanpassingen?

Volgens Krijnen is het ook niet zo simpel om het Gouvernementsplein weer aan te passen. Tenminste, niet zonder inspraak van het landschapsbureau. “Bent u op de hoogte van het feit dat op de inrichting van het Gouvernementsplein c.q. ontwerp auteursrecht is gevestigd? Dat eventuele aanpassingen alleen in overleg kunnen plaatsvinden met het bureau Karres en Brands?” vraagt het raadslid zich af.

SAMEN0164 wil weten of de gemeente afspraken heeft gemaakt met de projectontwikkelaar over het terrein voor het Gouvernement. En als die er zijn, wil de partij de afspraken graag hebben, zwart op wit. Als de gemeente Bergen op Zoom inderdaad van plan is het Gouvernementsplein opnieuw in te richten, dat wil Krijnen graag een schatting van de kosten. En natuurlijk wil hij ook weten of de waterpartij dan weg moet, of mag blijven.

Lees ook: VVD wil weten waarom fonteinen Gouvernementsplein droog staan