Woensdrecht

Woensdrecht biedt hulp en opvang aan Oekraïners

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Een maand na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne zijn er inmiddels 48 oorlogsvluchtelingen opgevangen in de gemeente Woensdrecht. Dat betekent werk aan de winkel voor de gemeente. Ook particulieren en bedrijven steken de handen uit de mouwen.

De Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant heeft via de Rijksoverheid de opdracht gekregen om eind maart 2000 opvangplekken te organiseren voor Oekraïense vluchtelingen. Voor Woensdrecht komt dat neer op zo’n 36 vluchtelingen. Naar verwachting worden dit er uiteindelijk ongeveer honderd. De 48 van nu zijn niet via de veiligheidsregio, maar via familie, kennissen of bedrijven in de gemeente terecht gekomen. Ze vinden onderdak bij particulieren en op de grotere locaties. Volgens de burgemeester loopt alles momenteel best vlot.

Opvanglocaties

Vluchtelingen die zich ‘s avonds melden mogen voor noodopvang naar een vakantiewoning van ‘t Opkikkertje op Familyland in Hoogerheide. Naast deze tussenlocatie worden er plekken in gereedheid gebracht bij de Volksabdij, de broeders in Huijbergen en de Rabobank in Ossendrecht.

Om als gemeente het overzicht te houden moeten de vluchtelingen worden ingeschreven in de basisregistratie personen. “Dat betekent dat we deze mensen kennen en dat is nodig als ze gebruik willen maken van bijvoorbeeld medische voorzieningen, onderwijs en vergoedingen”, licht burgemeester Adriaansen toe.

Onderwijs

Wethouder Lars van der Beek houdt zich bezig met het onderwijs voor Oekraïense kinderen. “Kinderen die thuis horen in groep 1 en 2 worden op de plaatselijke scholen opgevangen. Oudere kinderen zullen naar de wereldwijs onderwijsvoorziening in Bergen op Zoom of het ISK in Bergen op Zoom gaan.”

Initiatieven

Van der Beek is ook blij met de sociale kracht die er vanuit Woensdrecht getoond wordt. Particulieren, BWI, Herwonnen Levenskracht en de Lions dragen hun steentje bij. Modezaak Henri’s in Hoogerheide doneert met behulp van Snebo een vracht kleding die een inkoopwaarde van 30.0000 euro vertegenwoordigt. “We hopen dat andere ondernemers hierdoor ook geïnspireerd raken om te kijken of hun oude voorraad een nuttig doel kan dienen”, zegt eigenaar Bram Beening.