Hoogerheide

Woensdrecht kiest voor duidelijke taal: brieven aan inwoners voortaan begrijpelijk

Han Verbeem Han Verbeem

Wethouder Lars van der Beek wil af van ambtelijke termen en onbegrijpelijke zinnen in gemeentelijke brieven. Daarom heeft hij dinsdagmiddag een overeenkomst ondertekend, waarmee Woensdrecht als eerste West-Brabantse gemeente aansluit bij een landelijk project voor heldere overheidscommunicatie.

To-Taalhuis

Het To-Taalhuis van de Brede Welzijnsinstelling (BWI) beoordeelt de ambtelijke teksten ‘met het oog van de lezer’ en brengt de nodige wijzigingen aan, alvorens de teksten de deur uitgaan. Woensdrecht sluit aan bij een groep van 51 Nederlandse gemeenten die meedoen met de Direct Duidelijk Brigade, Een landelijk team van taalexperts dat inmiddels ruim
20.000 overheidsteksten heeft hertaald.

Taalpanel

Ook Woensdrecht heeft niet stilgezeten met een lokaal Taalpanel op dat sinds vorig jaar verbonden is aan het To-Taalhuis: “Het Taalpanel zorgt voor bewustwording over taal en helpt om brieven begrijpelijker te maken”, zegt coördinator Monique Swagemakers. “Iedereen kan aankloppen.”

Ambtenaren

Ook ambtenaren van de gemeente maakten gebruik van het aanbod. “Zo zijn sindsdien brieven rondom armoede, ruimtelijke ontwikkelingen en huwelijksvoltrekkingen hertaald. De komende tijd doet de gemeente daar nog een schepje bovenop.”  Het schrijven van duidelijke taal wordt een vast onderdeel binnen een aantal gemeentelijke projecten en via het intranet van de gemeente worden schrijftips binnen de ambtelijke organisatie gedeeld.