West-Brabant

Zes West-Brabantse gemeenten willen samen duizend asielzoekers opvangen

Foto: Shutterstock

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De gemeenten in het district de Markiezaten willen samen maximaal duizend asielzoekers opvangen. Alleen Steenbergen doet niet mee. De andere zes gemeenten gaan wel opvangplekken creëren. Dat zijn Bergen op Zoom, Halderberge, Moerdijk, Roosendaal, Rucphen en Woensdrecht. “Wij willen die maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen.”

In Woensdrecht zijn de opvangplekken er al. In Putte worden sinds vorig jaar 95 mensen opgevangen in een pand waar vroeger kantoren zaten. Die opvangplekken blijven er tot 1 mei 2025. De andere vijf gemeenten zijn bezig om woonruimte voor asielzoekers te regelen. Ze gaan daar mee door, ook al is het kabinet gevallen en is het niet duidelijk of de spreidingswet er gaat komen. Die wet zou gemeenten gaan verplichten opvang te regelen.

Niets in Steenbergen, maximaal 300 in Bergen op Zoom

De Bergse wethouder Joey van Aken is voorzitter namens het district de Markiezaten. Hij maakte woensdag de cijfers voor opvangplekken bekend. “De regio realiseert zich dat ze voor een behoorlijke opgave staat,” laat hij weten. “Wij willen die maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen.”

De zeven gemeenten in het district de Markiezaten hebben allemaal hun eigen manier en tempo voor de asielopvang. De meest opvallende is Steenbergen, want die levert geen opvangplekken. En in Woensdrecht is het juist allemaal al geregeld. Bergen op Zoom is bezig met maximaal 300 plekken aan de Jacob Obrechtlaan 3. De gemeente wil daar graag een combinatie maken. Dus niet alleen asielzoekers, maar ook inwoners die met spoed woonruimte nodig hebben.

Halderberge 100, Moerdijk max. 200 en Roosendaal max. 300

Een initiatiefnemer in Halderberge onderzoekt of er een locatie is voor 100 mensen. Daar zou het een combinatie moeten worden van vluchtelingen en arbeidsmigranten. De gemeente moet dat plan nog beoordelen. En de gemeente Moerdijk werkt aan maximaal 200 woonplekken, die nog gebouwd moeten worden aan de Schansdijk in Zevenbergen. De gemeenteraad is daar al mee akkoord gegaan.

De gemeente Roosendaal is al langer in gesprek met het COA, het Centraal Orgaan opvang asielzoekers. Waarschijnlijk wordt er dit najaar duidelijk waar er maximaal 300 mensen opgevangen gaan worden. De gemeente Rucphen heeft ruimte voor maximaal 85 mensen. Maar de gemeenteraad is nog aan het bekijken hoe die opvangplekken gerealiseerd moeten worden.

Lees ook: Geen vluchtelingen­opvang in Bovendonk in Hoeven Lees ook: Opvang vluchtelingen Bosweg Putte tot mei 2025: ‘In overleg met raad en dorpsplatform’ Lees ook: Asielopvang zorgde voor weerstand bij gemeenten: ‘Geen vrijgezelle mannen’