Kladde

Zoute Sluis bij Kladde binnenkort makkelijker te passeren voor vissen

Maarten Elst Maarten Elst

Vissen voelen zich binnenkort als een vis in het water bij gemaal de Zoute Sluis bij Kladde. De komende maanden zal Waterschap Brabantse Delta werkzaamheden uitvoeren bij het gemaal. De bedoeling is om de passage naar het Schelde-Rijnkanaal (van zoet naar zout water) te vereenvoudigen voor vissen. Nog voor oktober moeten de werkzaamheden afgelopen zijn.

Een aantal belangstellenden luistert naar het verhaal van Kees de Jong, lid van het dagelijks bestuur van Waterschap Brabantse Delta. “We hebben hier een gemaal waarmee wij het water over de dijk heen pompen”, vertelt De Jong. “En we hebben hier een barrière voor vissen. Voor onze opgave moeten we de vismigratie op orde hebben. Dus we gaan hier met innovatieve technieken maken dat wij de vis niet beschadigen van zodra we het water eruit pompen. En zodat we de deur open zetten als ze op het moment staan om het gebied terug in te zwemmen.”

Tweezijdig passeerbaar

Chiel Lauwerijssen, projectmanager bij het waterschap, weet dat de huidige pompen niet visveilig zijn. “We zorgen ervoor dat er nieuwe pompen worden geïnstalleerd. Zodat ze geschikt zijn dat vissen heelhuids het gemaal kunnen passeren. En daarnaast gaan we een bypass om de pomp heen maken zodat vissen van het buitenwater naar de polder kunnen zwemmen”, aldus Lauwerijssen. “Dit is het eerste gemaal in ons gebied in West-Brabant dat we aan twee zijden vispasseerbaar gaan maken.”

Het waterschap staat voor een immense klimaatopgave. “Je praat hier over een stukje voor de macrobiologie waarvoor je het doet”, vervolgt De Jong. “We hebben een aantal routes waar vismigratie moet kunnen plaatsvinden”, vult Lauwerijssen aan. “De afgelopen jaren hebben we al hard gewerkt en zijn er behoorlijk wat knelpunten opgelost. Dit jaar zijn dat er een heleboel. Met dank aan onze partners, maar ook aan subsidies van de provincie en Europa.