Bergen op Zoom

Wethouder wil niet reageren op bonje bij Sterck

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Het rommelde al enige tijd bij de Bergse ondernemersvereniging Sterck. Aanleiding was met name de vernieuwing van de Bi-zone periode en de verschillen van inzicht hierover. De twee overgebleven bestuurders zijn er klaar mee en hebben woensdagmiddag laten weten per direct te stoppen.

De Bergse binnenstad valt al een flink aantal jaren onder de wettelijke Bi-zone regeling. Dat houdt in dat binnen een afgebakend gebied alle ondernemers meebetalen aan een gezamenlijke pot geld waarmee van alles geregeld wordt, van evenementen tot aankleding van de stad bijvoorbeeld. Dit voorjaar moet er opnieuw gestemd worden voor verlening maar de voorwaarden en met name de bijdragen zijn nogal gewijzigd. Daarover lopen de gemoederen hoog op.

Er stopte onlangs al een bestuurder maar weg is hij niet…

Het huidige Sterck bestuur had een speciale commissie opdracht gegeven het proces rondom die nieuwe Bi-zone regeling te organiseren. Dat verliep niet zonder slag of stoot. Recent al stopte secretaris Harry Nieland plots maar sloot hij zich wel aan als adviseur bij die commissie, zonder dat dit met de overgebleven bestuurders was besproken. In de binnenstad ging al het verhaal dat er een soort coup gaande was. Woensdagmiddag hebben de overgebleven bestuurders, voorzitter Luud van de Ven en penningmeester Leon Tholhuijsen, laten weten het welletjes te vinden.

In een kort schrijven laten de twee per direct gestopte bestuurders weten zich buitenspel gezet te voelen, waardoor zij hun taken niet meer naar behoren kunnen vervullen. Beide heren wensen de ondernemers van de stad en hun opvolgers veel succes.

Gemeente blijft er vooralsnog buiten

Dennis van Lent, zelf binnenstadondernemer en voorzitter van de Bi-zone commissie, vertelt zeer verbaasd te zijn. Hij wist van niets, net als de rest van de commissie, stelt hij. Afgelopen maandag waren de heren Van de Ven en Tholhuijsen nog uitgenodigd om een aantal zaken eens uitgebereid samen te bespreken. Zo ver is het dus niet meer gekomen.

We vroegen wethouder Jeroen de Lange eerder al om een reactie op de onrust maar die wilde niet reageren. Het college beschouwt het vooralsnog als een interne kwestie van Sterck, werd woensdagmiddag nog door zijn woordvoerder bevestigd, ondanks de wettelijke rol die een gemeente speelt in het proces. Recent nog hebben de inmiddels opgestapte bestuurders een gesprek gehad met de burgemeester over de gang van zaken, liet Leon Tholhuijsen woensdagmiddag weten aan onze redactie. Toch lijkt het college er vooralsnog niet de vingers aan te willen branden.