Bergen op Zoom

Aldi Holleweg sluit onverwacht eind deze maand: ‘Flabbergasted!’

De Aldi aan de Holleweg sluit eind juni.

Han Verbeem Han Verbeem

De Aldi-vestiging in het Bergse winkelcentrum De Gagel aan de Holleweg sluit eind deze maand. Sinds deze weeek hangen posters voor de ramen, waarbij de bedrijfsleiding de klanten bedankt voor het winkelbezoek. De sluiting komt voor klanten én raadspolitiek geheel onverwacht. “Onvoorstelbaar, ik ben flabbergasted”, zegt PvdA-fractieleider Adam Ahajaj.

Het concern zelf is niet bereikbaar voor verder commentaar. Onlangs stelden PvdA, GroenLinks, CDA en V-BoZ het college nog vragen over de toekomst van de Aldi in De Gagel. Met de nu aangekondigde sluiting lijkt de toekomst voor het winkelcentrum onzeker, benadrukt Ahajaj. “Andere supermarkten staan nu eenmaal niet in de rij om zich hier te vestigen”, aldus Ahajaj. De Gagel is vijftig jaar geleden gebouwd als centrale winkelvoorziening voor Gageldonk-Oost. De wijk is inmiddels voor een groot deel vergrijsd, met name in de flats wonen veel ouderen. “Zij zijn voor hun dagelijkse levensvoorzieningen aangewezen op deze super.”

Glacisstraat

Op het aankondigingsbiljet verwijst de bedrijfsleiding de klanten naar de tweede Aldi-vestiging in Bergen op Zoom, twee kilometer verderop aan de Glacisstraat. “Dat is voor veel wijkbewoners té ver weg.” Ook de andere winkelcentra bij het Piusplein en het Zonneplein zijn voor ouderen geen alternatief. Sommigen zijn juist in de flats gaan wonen vanwege de nabijheid van De Gagel.

Nieuwbouw elders

In de Bergse politiek wordt gevreesd dat Aldi de sluiting in Gageldonk gebruikt om een oplossing te forceren voor de bouw van een nieuwe supermarkt, elders in de stad. Momenteel speelt in Bergen op Zoom ook de discussie over een mogelijke nieuwe Aldi-vestiging aan de Halsterseweg, op de plaats van een voormalige woonwinkel. Ahajaj stelt dat de Halstersweg, als drukke toegangsweg naar Halsteren, geen reële vestigingsplaats kan zijn.

De Zeeeland

Ook wethouder Joost Pals vindt dit geen wenselijke plaats, en stelt de gemeenteraad voor om Aldi een plaats bij De Zeeland aan te bieden als alternatief, vlakbij de AH-super. Maar dit winkelcentrum wordt drukbezocht en kan de verkeersstromen vooral tijdens de weekends nauwelijks aan. Het Bergse college is eveneens verrast door de aangekondigde sluiting van het filiaal aan de Holleweg. “We zijn hierover niet door Aldi geïnformeerd”, zegt woordvoerder Erwin Stander.

Lees ook: Bergse fracties willen duidelijkheid over Aldi: ‘Niet ten koste van Gageldonk’