Bergen op Zoom

Bergse fracties willen duidelijkheid over Aldi: ‘Niet ten koste van Gageldonk’

De Aldi aan de Holleweg in winkelcentrum De Gagel. Foto: © Google Maps

Han Verbeem Han Verbeem

De Bergse gemeenteraadsfracties van PvdA, GroenLinks, V-BoZ en CDA willen duidelijkheid over het vertrek van de Aldi-vestiging aan de Holleweg in de wijk Gageldonk. Dat schrijven ze in een gezamenlijke brief aan het college. Vorige week maakte wethouder Joost Pals bekend dat de twee huidige winkels aan de Holleweg en Glacis plaatsmaken voor één moderne, nieuwe vestiging. De fracties vrezen dat het vertrek uit Gageldonk leidt tot verschraling van het winkelaanbod in de wijk, aldus PvdA-fractievoorzitter Adam Ahajaj.

De discussie over de verplaatsing speelt al vele jaren. Al in 2020 kwamen de raadsleden van PvdA en die van het huidige V-Boz in protest tegen het vertrek. Destijds was een nieuwbouwpand naast winkelcentrum De Zeeland in beeld voor de discountsuper maar het bestemmingsplan liet dat niet toe. Uiteindelijk zag Aldi af van de verhuizing. Eind 2022 bleek dat het concern de panden van de voormalige woonwinkel aan Halsterseweg 56 had gekocht.

Onwenselijk

Wethouder Pals benadrukt dat een eventueel vertrek naar de Halsterseweg “absoluut onwenselijk” is maar dat niet kan verbieden, zo liet hij de Bergse gemeenteraad vorige week weten. Daarom stelt hij de raad voor een vertrek naar de Zeeland alsnog mogelijk te maken en het bestemmingsplan aan te passen. Dat leidt tot bezorgdheid bij de vier raadspartijen en zij willen duidelijkheid. Allereerst willen ze weten wat er in drie jaar tijd veranderd is dat er nu wél een extra supermarkt bij de Zeeland kan komen, naast de al bestaande Albert Heijn.

Teloorgang

Verder zijn er zorgen over een teloorgang van voorzieningen in Gageldonk-Oost. “Heeft de Aldi supermarkt bij u aangegeven dat zij hoe dan ook de vestiging aan wijkcentrum De Gagel zullen sluiten”, zo vragen ze het college. “Of is deze sluiting gekoppeld aan een eventuele vestiging van een Aldi-supermarkt bij De Zeeland?” Volgens Pals zou Aldi plannen hebben voor een volwaardige discountsupermarkt in Bergen op Zoom met een uitgebreider assortiment. PvdA, GroenLinks, V-BoZ en CDA willen weten of dat ook mogelijk is aan de huidige locatie aan de Holleweg: “Het winkelcentrum aan de Holleweg heeft een behoorlijk parkeerterrein dat relatief snel aansluiting vindt bij wijkontsluitingswegen en is daardoor goed bereikbaar”, schrijven ze.

Realistisch

Ook raadslid Julien Voets van Lokaal Realisme heeft zich in 2020 sterk gemaakt voor het behoud van de winkelvoorzieningen aan de Holleweg. Hij pleit echter voor een “realistische aanpak”, zo laat hij weten. “We kunnen ondernemers immers niet verplichten om te blijven waar ze zitten of dwingen naar een bepaalde locatie te gaan.” Zoiets moet in goed onderling overleg worden geregeld, stelt hij.

Lees ook: Nieuwe vestiging van Aldi in Bergen op Zoom, maar waar?