Bergen op Zoom

Bergse raad wil geen Aldi in De Zeeland: ‘Dus wordt het Halsterseweg’

Een moderne Aldi-vestiging, elders in de regio.

Han Verbeem Han Verbeem

De gemeenteraad van Bergen op Zoom heeft woensdagavond met een krappe meerderheid een motie gesteund om géén Aldi-vestiging in De Zeeland toe te staan. Indieners van de motie zijn PvdA/GroenLinks, BSD, VVD, 5oPlus/Groep Akkaya, D66 en SP. Daarmee lijkt de keuze van de raad voor de nieuwe Aldi automatisch op de Halsterseweg te vallen, zegt wethouder Joost Pals. Ook al besluit de raad later die avond tégen de optie Halsterseweg. “Het is óf het één, of het ander”, aldus Pals.

Drie moties dienen de Bergse raadspartijen in, over het gedoe rondom de verplaatsing van de Aldi-supermarkt in de gemeente. Enerzijds wil een groot aantal partijen – op voorspraak van PvdA/GroenLinks – dat er een supermarkt in winkelcentrum De Gagel blijft. Vrijdag sluit de Aldi in De Gagel na tientallen jaren definitief de deuren.

Weigeren kan niet

De GBWP-motie om bouw van de Aldi aan de Halsterseweg te blokkeren, zou na het vaststellen van het eerdere raadsbesluit niet uitvoerbaar zijn. Wethouder Joost Pals legt de Bergse raad nogmaals uit waarom. “Er is een aanvraag ingediend voor een supermarkt aan de Halsterseweg. Die kunnen we niet weigeren, het bestemmingsplan laat het toe”, zegt hij. “Dan hebben we geen middelen om het tegen te houden”, merkt wethouder Joost Pals op. “Ook niet op basis van argumenten als parkeer- en verkeersdruk.” GBWP betwijfelt overigens de redenering van de wethouder.

Niet beide locaties

Ook heeft het college het Aldi-concern benaderd om te onderhandelen over alternatieven voor de Halsterseweg. Daarbij is De Zeeland in beeld gekomen. Volgens de zogeheten kruimelregeling is het theoretisch mogelijk een Aldi-vestiging toe te staan in De Zeeland. Maar dat zien zestien van de dertig raadsleden niet zitten. Ook VVD is tegenstander – en dat doet Belang voor Bergen de wenkbrauwen fronsen. “Niet echt liberaal”, merkt Maikel de Bekker op. Indien Aldi kiest voor De Zeeland, gaat de optie Halsterseweg dan definitief van tafel? “Jazeker”, antwoordt Pals op vragen van Adam Ahajaj (PvdA/GroenLinks). “Het is niet en-en, maar of-of. Dat is een keiharde voorwaarde bij de onderhandelingen.”

Niet in Halsteren

“Geef ons richting voor een uitvoerbare keuze”, is de indringende oproep van Pals aan de Bergse raad. GBWP-raadslid Patrick van der Velden reageert: “Als we in ons GBWP-hart kijken, dan zeg ik: niet in Halsteren, dan maar in De Zeeland.” CDA/V-BoZ gaat juist vol voor behoud van het winkelgebied bij De Gagel. “We zouden het- liefst zien dat Aldi op het besluit te vertrekken terugkomt”, zegt Sander Siebelink.

Onmogelijkheid

Uiteindelijk blijkt ook een meerderheid van de raad -negentien raadsleden- de motie van GBWP te steunen om niet mee tee werken aan de verhuizing van Aldi naar de Halsterseweg, Voor wethouder Pals is dat een onmogelijkheid. “En aan het onmogelijke kan niemand gehouden worden.”