Bergen op Zoom

Nieuwe vestiging van Aldi in Bergen op Zoom, maar waar?

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Er komt een nieuwe vestiging van Aldi in Bergen op Zoom. Maar waar? Dat is nog niet helemaal duidelijk. Eerder was er sprake van een nieuw filiaal langs de Halsterseweg in Halsteren, maar daar zaten omwonenden en ondernemers niet op te wachten. Wellicht is er een nieuwe optie: winkelcentrum de Zeeland. Eén probleem: volgens het bestemmingsplan mag daar maar één supermarkt zitten.

Eigenlijk had de Aldi het leegstaande pand bij de Zeeland al veel eerder op het oog. Maar dat zag de gemeenteraad niet zitten. Er was namelijk de angst dat twee supermarkten een negatieve invloed zou hebben op de binnenstad. En omdat er volgens het bestemmingsplan simpelweg geen tweede supermarkt in het winkelcentrum geopend mag worden. “Het is een gevoelige kwestie”, verklaart wethouder Joost Pals.

Draagvlak

Na de domper omtrent de Halsterseweg, ging de gemeente opnieuw in gesprek met Aldi. “We wilden peilen of er draagvlak vanuit Aldi was om andere locaties te zoeken”, vervolgt Pals. “Die was er wel.” En dat terwijl de locatie aan de Halsterseweg aan alle eisen voldeed voor een vergunningsaanvraag. “In principe mag op die plek dus gewoon een filiaal gebouwd worden. Een vergunningsaanvraag mogen en kunnen we daar niet weigeren.”

Toch wilde Aldi wel voor een andere locatie kijken. Ze kwamen weer opnieuw uit bij de Zeeland. “In het verleden is deze plek al eens geopperd, toen wilde de raad het absoluut niet.” Maar omdat de Halsterseweg ook écht geen optie is, wordt dit voorstel toch opnieuw bij de raad gelegd. “We willen peilen hoe ze er nu over denken. Afhankelijk van hun mening kunnen we gaan handelen.”

Afwachten

Een nieuwe Aldi komt er hoe dan ook. “In de toekomst gaan namelijk die aan de Glacisstraat en in Gageldonk verdwijnen. Daar hebben wij geen inspraak in, dat beslist Aldi zelf.” Mochten de plannen voor de Zeeland dus niet doorgaan, dan gaat hoogstwaarschijnlijk het originele plan door: de Halsterseweg. “Het is dus nog even afwachten”, aldus de wethouder.

Lees ook: GBWP in verzet tegen komst Aldi aan drukke Halsterseweg: ‘Volstrekt onverantwoord’