Hoogerheide

Amerikaanse C-17 brengt helikopters naar Woensdrecht

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Eén dag na de geplande aankomstdag en twee dagen na pakjesavond, kwam er donderdagochtend een bijzondere levering binnen op vliegbasis Woensdrecht. Een Amerikaans vrachtvliegtuig leverde twee gemoderniseerde gevechtshelikopters af.

Het vliegtuig van het type C-17 is een stuk groter dan de reguliere kisten die ze in Woensdrecht verwelkomen. Met een spanwijdte en een lengte van meer dan 50 meter is dit toestel met recht enorm te noemen. “Dit vliegtuig hebben we niet bij onze eigen luchtmacht en het is ook een groot vliegtuig voor het veld”, zegt Sergeant-Majoor Laura van de luchthavendienst. “Het veld is niet extreem groot, maar het past. We voldoen aan alle regels en we zijn ervoor gecertificeerd.”

Logistieke operatie

Aan het bezoek van het Amerikaanse toestel ging veel voorbereiding vooraf. “Dan moet je denken aan bijvoorbeeld brandweer en extra inzet van de afdeling die het vliegtuig zo meteen voorziet van brandstof voordat hij weer gaat vertrekken. Ook verkeersleiding en wij als luchthavendienst zorgen er eigenlijk voor dat alle voorbereidingen daarnaartoe gedaan worden.”

Bouwpakket

Na een rustige landing, draait het toestel om en rijdt het naar de plek waar het gelost zal worden. De laadklep gaat open, waarna de inhoud uit het toestel gehaald kan worden. “Er zitten twee Apaches in. Dat zijn best wel grote helikopters die dan in zo’n toestel zitten gepropt. Want het zijn niet alleen de toestellen maar het zijn ook de onderdelen die er eerder vanaf zijn gehaald”, legt Luitenant-kolonel Pinto Teixeira uit. “Het uitladen doen we met een stuk of vijftien mensen. Monteurs, mensen die de boel inspecteren en uiteindelijk ook mensen die de voertuigen bedienen. Samen brengen we het bouwpakket veilig naar onze hangar”, zegt de commandant van de 980 squadron.

De komende negen weken worden de toestellen in elkaar gezet en getest, zodat ze vervolgens zelfstandig naar vliegbasis Gilze Rijen kunnen vliegen. De luchtmacht heeft volgens de commandant 28 Apache Echo’s gereserveerd. Twintig daarvan zullen naar Nederland gebracht worden met vrachtvliegtuigen. De overige 8 exemplaren gebruikt defensie bij het 302 trainingssquadron in het Texaanse Fort Cavazos in de Verenigde Staten.

Trots dat we dit hebben mogen regelen

Voor veel medewerkers van de vliegbasis voelt deze eerste levering als een cadeautje in deze decembermaand. “Ik vind het bijzonder dat wij als vliegbasis Woensdrecht zo’n grote bijdrage mogen leveren aan defensie. Ik ben heel trots dat wij dit met onze club mogen regelen dat wij ze in ontvangst nemen”, besluit Sergeant-Majoor Laura.