Bergen op Zoom

Burgemeester Petter: ‘Met open armen klaarstaan voor het volk van Oekraïne’

Han Verbeem Han Verbeem

Op diverse plaatsen in de regio is woensdag stilgestaan bij de oorlog in Oekraïne. ‘s Middags luidden de kerkklokken en ‘s avonds was in de Bergse binnenstad een herdenkingsbijeenkomst. De manifestatie bij het moNUment achter de Grote Kerk was een initiatief vanuit de Bergse gemeenteraad. Klokslag zeven uur was een minuut van stilte, waarna omstanders gele en blauwe bloemen legden bij de gedenkplaats, in de kleuren van de Oekraïense vlag.

Petter sprak in een toespraak zijn afschuw en verbijstering uit over de Russische bombardementen en wreedheden tegen onschuldige mannen, vrouwen en kinderen. “Wij voelen ons verbonden met de dappere inwoners en soldaten en gewone burgers die hun land tot de laatste vierkante centimeter verdedigen”, aldus Petter. “We staan voor een nieuwe realiteit, met een brand die over kan slaan in een wereldbrand met dreiging van atoomwapens.”

Hulpgoederen

Burgemeester Petter benadrukte dat we hier in vrijheid wonen en binnenkort ook naar de stembus kunnen gaan. “Laten we die vrijheid koesteren en laten we met geopende armen klaarstaan voor het volk van Oekraïne”, zo sprak hij de aanwezigen toe. Onder de aanwezigen was ook de 42-jarige Katarina, een Oekraïense moeder die sinds zeven jaar in Bergen op Zoom woont. Zij verzamelt hulpgoederen voor familie en achterblijvers in Kiev, die zwaar te lijden hebben onder de Russische aanvallen. Volgens Katarina is er vooral behoefte aan babykleding, babyvoeding en babydoekjes. Bergenaren die in contact willen komen met Katarina om hulpgoederen af te leveren, kunnen zich per e-mail melden bij de gemeente: [email protected]

Een hel

Katarina hoopt dat haar familie naar Nederland kan overkomen. De situatie in Kiev is nu erg onzeker en de mensen verblijven al dagen in kelders. “Het is een hel”, zegt ze en hoopt op een snel einde van de oorlog. “Putin is een moordenaar, hij pleegt genocide op de Oekraïners.” Ze krijgt al veel steun voor haar inzamelingsactie. “Zowel van Nederlanders als van mensen uit Oekraïne en ook Rusland die in Bergen op Zoom en omgeving wonen.”

Lees ook: Schillemans: ‘Pak verantwoordelijkheid in opvang Oekraïense vluchtelingen’