Roosendaal

Christian van Digital Creativity: ´We willen bewustzijn creëren over technologie´

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Virtual reality, 3d-printen, augmented reality en kunstmatige intelligentie. Je hebt er vast weleens van gehoord. Maar wat is het precies en hoe zet je het in? Het bedrijf Digital Creativity laat met name op scholen zien hoe je de technologie kan gebruiken en wat de risico’s zijn. De Roosendaalse oprichter heeft daar naar eigen zeggen al behoorlijk succes mee.

Digital Creativity is het bedrijf van Christian Godschalk (46). Na zijn afstuderen aan de kunstacademie van Antwerpen is hij gaan werken voor het Centrum voor de Kunsten in Roosendaal. “Nadat dit werd opgeheven ben ik voor mij zelf begonnen eerst onder een andere naam later onder de naam Digital Creativity. Eerst nog als zzp’er en tegenwoordig werken er 9 mensen in het bedrijf”, zegt de ondernemer.

Best handig om in Roosendaal te zitten

Het bedrijf is gevestigd in de creatieve broedplaats Cultuurhuis Bovendonk in Roosendaal. Op deze locatie worden de gastlessen voorbereid en komen zo nu en dan schoolklassen en groepen die cursussen volgen. Roosendaal is de stad waar de geboren en getogen Roosendaler zich thuis voelt. “Het blijkt ook best handig te zijn om in Roosendaal te zitten. Je zit hier direct tegen de Belgische en Zeeuwse grens en je bent zo in de randstad.” De mensen die voor Godschalk werken wonen en werken verspreid door het land.

Waar onderwerpen als virtual reality, 3d-printen, augmented reality en kunstmatige intelligentie eerst nog als toekomstmuziek klonken, zie je tegenwoordig steeds meer toepassingen. Zo zet defensie virtual reality in om mensen te werven en op te leiden. 3D-printen is een techniek die al gebruikt kan worden voor het maken van schaakstenen, voedsel, maar ook voor het printen van praalwagens voor vastenavend en carnaval.

De creatieve ondernemer laat op een laagdrempelige manier zien hoe dat werkt. Zo kunnen mensen driedimensionaal tekenen met een 3d-printpen of in een digitale wereld stappen door een vr-bril op te zetten. “Ook hebben we een manier gevonden om augmented reality toegankelijk te maken voor jonge kinderen. We laten ze een kleurplaat inkleuren en met behulp van een smartphone of tablet kunnen ze die tot leven laten komen”, laat hij zien.

Het leukste is dat we aan het pionieren zijn

Godschalk ziet het als zijn missie om met zijn bedrijf bewustzijn te creëren over technologie. “Welke technologieën zijn er, waar zijn ze voor bedoeld en vooral hoe kun je ze creatief gebruiken. Want pas als je creatief omgaat met technologie kun je innovatie aanjagen.” Digital Creativity is op dit moment actief op een paar honderd scholen in Nederland en België. Komende tijd hoopt de eigenaar ook uit te kunnen breiden naar andere landen rondom Nederland. “Het leukste is dat we aan het pionieren zijn. We zijn bezig met iets nieuws en hebben nauwelijks concurrenten. Iedere dag is weer een nieuwe zoektocht.”

Lees ook: Roosendaals bedrijf heeft wereldsucces met vuurschaal waar je op kunt koken Lees ook: Carl 3D-print Vastenavend-schaakspel: ‘Acht uur bezig met één stuk’ Lees ook: Vastenavendcreaties maken met een 3D-freesmachine, het kan bij de Vastenavend Akkedemie