Halsteren

Klein feestje met grote (asperge) innovaties

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Het is deze maand de maand van ProefMei en wie aan ProefMei denkt, denkt aan asperges. En asperges, daar konden de bewoners van verzorgingshuis De Bosgaard woensdag niet omheen. Naast een traditionele aspergemaaltijd, kregen ze een aspergandel en een 3d-geprinte asperge aangeboden.

“Het is hier een klein feestje”, zegt Dennis van Tilborg. Hij is de voorzitter van ProefMei, het altijd bruisende culinaire evenement in Bergen op Zoom. Tijdens de ProefMei activiteiten staan veelal de streekproducten centraal. Naast de aardbeien de de ansjovis is dat natuurlijk de asperge.

De asperge verschijnt deze dag in verschillende vormen op de borden van de bewoners van het verzorgingshuis. Zo komen er traditioneel bereide asperges voorbij met ham en ei, maar ook twee ware innovaties.

Gastronology

De ene innovatie is een asperge die uit de 3d-printer komt. Volgens Meesterkok Eugène Swalen is geprint voedsel een ware uitkomst voor mensen met Dysfagie (slikproblemen). Normaal is deze doelgroep aangewezen op gepureerd eten, maar op deze manier ziet het er ook aantrekkelijk uit. Swalen is één van de drijvende krachten achter het bedrijf Gastronology in Bergen op Zoom.

Aspergandel

De andere innovatie komt uit de keuken van restaurant MijnKeuken. Een frikandel speciaal zal je niet snel zien in het etablissement in Wouw. Voor de gelegenheid maakte ze daarom een aspergandel met onder meer ham, tuinboontjes, hollandaise en tuinkers. “Mensen zien in eerste instantie niet wat het is, maar als je uitlegt dat het een asperge is die net iets anders is bereid, dan levert dat leuke reacties op”, zegt Harm Dierks van MijnKeuken.