Hoogerheide

De mammoet komt terug in Woensdrecht, in elk geval het duurzame gras

De oogst van olifantsgras (foto Pixabay)

Han Verbeem Han Verbeem

Woensdrecht wil de mammoet terug. Goed, het wollige neefje van de olifant is al duizenden jaren uitgestorven. Maar met het mammoetgras als stikstofvriendelijk bouwmateriaal ziet de gemeenteraad kansen om de woningbouw vlot te trekken. Daarom dient de gemeente zich aan als deelnemer voor een regionaal proefproject.

Woensdrecht zit klem met woningbouw en bedrijvigheid. Want door de vele natuur zit de gemeente ingeklemd in een zogeheten stikstofslot. Bouwprojecten met een positief stikstofsaldo mogen niet doorgaan. En werkend met de huidige, traditionele bouwtechnieken geldt dat voor vrijwel elk bouwplan.

Motie

De inzet van nieuwe en duurzame bouwgrondstoffen zoals olifantsgras en mammoetgras kan uitkomst bieden – stellen coalitiepartijen ABZ, CDA en D66. Ook biedt het ‘wondergras’ voordelen bij de CO2-vermindering, want mammoetgras neemt zes keer zoveel CO2 op dan een bomenbos van een gelijke oppervlakte. Daarom hebben de drie fracties donderdagavond een motie ingediend tijdens Begrotingsraad. Als Woensdrecht deelneemt aan de West-Brabantse pilot, dan wil de gemeente onderzoeken hoe gebouwd kan worden zónder stikstofoverschot, maar juist met een afname van de stikstofneerslag. En welke duurzame, circulaire bouwmaterialen daarvoor nodig zijn.

Ervaring opdoen

Daarvoor wil de raad praktijkervaring opdoen, en daarvoor zoekt de gemeente samenwerking met Woensdrechtse ondernemers, bouwbedrijven, en de boeren- en tuinders. Het college belooft de raad de kosten voor dit project in het begin van 2024 inzichtelijk te maken.

Een stapje voor

Het initiatief – “een zeer kansrijke motie, want we hebben op de Brabantse Wal een stapje voor”, zoals Marleen Goyvaerts-Michielsen (CDA) opmerkt – wordt door uiteindelijke de gemeenteraad aangenomen. Toch zijn niet alle partijen even enthousiast. De PvdA is vóór duurzaamheid maar vindt wel dat een duurzame en circulaire economie verder gaat dan dit project. “En we zien ook de risico’s”, zegt Tara van Honschoten. “Want wat voor gevolgen heeft deze teelt voor de bodemstructuur?” Uiteindelijk stemt ook PvdA voor en is de steun unaniem.