Roosendaal

De nieuwe gemeenteraad van Roosendaal heeft een belangrijke en uitdagende opdracht

Kitty Joachems Kitty Joachems

In de raadszaal van Roosendaal legden woensdagavond 35 raadsleden de eed of de belofte af. En daarmee zijn ze officieel beëdigd voor de komende vier jaar. Veertien van hen komen helemaal nieuw in de raad en moeten nog even hun draai vinden. Anderen zijn al meer ervaren. Maar ook voor hen is de beëdiging een bijzonder en eervol moment.

Jac Wezenbeek heeft de meeste dienstjaren als raadslid en is daarmee de nestor van de gemeenteraad. Daarom kreeg hij van burgemeester Han van Midden de gelegenheid om de kersverse raad toe te spreken. Hij riep hen op om de komende vier jaar veel contact te leggen met de inwoners van de gemeente. “Ga naar de Draai van de Kaai, bezoek dorps-, wijk- en buurthuizen en kom in contact met onze inwoners”, zei Wezenbeek in zijn speech. “En vier carnaval in Roosendaal. In het verleden gingen raadsleden nog wel eens naar Bergen op Zoom om carnaval te vieren. Dat doet mij pijn”, aldus Wezenbeek. Met zijn nieuwe partij Vitaal Liberaal komt Wezenbeek met één zetel in de raad.

Verrassende nieuwkomer

De meeste stoelen in de raadszaal zijn voor de VLP. Met elf zetels is dat de grootste partij van Roosendaal. Onder hen ook een verrassende nieuwkomer. De Roosendaalse kunstenaar Frank Roks liet zich, samen met zijn vrouw Karin, als lijstduwer op de lijst zetten. “Op een gegeven moment vroegen ze mij of ik een plek in de raad zou ambiëren als de partij meer zetels zou halen. Ik ben me erin gaan verdiepen en sprak met een aantal voormalig raadsleden. En vervolgens heb ik voorzichtig ‘ja’ gezegd.” Met 189 voorkeursstemmen was de 17e plek op de kandidatenlijst voor Roks genoeg om een zetel te bemachtigen.

Belangrijke en uitdagende opdracht

Zijn belangrijkste missie voor de komende raadsperiode is het verkleinen van de afstand naar de inwoners van de gemeente Roosendaal. Roks gaat zich daarvoor inspannen. Met de lage opkomst op 14, 15 en 16 maart is inmiddels voor de hele raad wel duidelijk dat daar een belangrijke en uitdagende opdracht ligt. “Het is onze taak om ervoor te zorgen dat die opkomst over vier jaar minstens 10% hoger ligt”, sprak Wezenbeek. In een kort slotwoord wenste de burgemeester de raadsleden succes én veel plezier in hun nieuwe ambt.

Lees ook: Zestien raadsleden nemen afscheid, drie van hen krijgen een lintje