Bergen op Zoom

Deze basisschool levert opvallend veel voorleeskampioenen

Sita Kengen Sita Kengen

Komend weekend is de Brabantse voorronde van de nationale voorleeswedstrijd. De elfjarige Elisa Brouwers gaat daar de eer van basisschool de Octopus in Bergen op Zoom verdedigen. Wat de deelname extra bijzonder maakt, is dat het voor het derde jaar op rij is, dat een leerling van die school de regionale voorronde weet te bereiken.

De nationale voorleeswedstrijd wordt al 31 jaar georganiseerd voor kinderen, om voor te lezen voor een groot publiek en zo de leesmotivatie te verhogen. “We starten met de schoolronde, hierna volgen de gemeentelijke finale, regionale finale, provinciale finale en tot slot de landelijke finale,” vertelt groep-8 leerkracht Nickel Foppele. “De leerlingen van BS Octopus hebben alle drie de gemeentelijke finale gewonnen, Yassin is tot de regionale finale gekomen.”

Ik kwam er achter dat ik lezen wel leuk vond.

De twaalfjarige Yassin won de gemeentelijke voorleeswedstrijd in 2023. Hij vertelt dat hij eerst helemaal niet van lezen hield. “Ik had er helemaal geen zin, ik dacht waarom zou ik mijn tijd besteden aan lezen.” Toen de voorleeswedstijd eraan kwam en hij toch wat ging oefenen, kwam hij erachter dat hij lezen toch best leuk vond. “Ik trainde veel samen met een vriend, die zei dat ik het wel goed kon. Daar kreeg ik veel zelfvertrouwen van.”

Voorbereidingen

Ter voorbereiding van de voorleeswedstrijd wordt in de klas gewerkt met feedbackformulieren. Daarbij mogen leerlingen elkaar feedback geven, maar krijgen ze ook feedback van de docent en leesconsulent. Daarnaast oefenen ze veel met elkaar. Elisa: “Lezen is altijd goed, je kan nooit te veel lezen. Ik lees zelf altijd minimaal tien minuten per dag, dat heeft mij erg geholpen.” De methode die gebruikt wordt, is nagenoeg hetzelfde als drie jaar geleden, het enige verschil is dat de boeken nu op thema gekozen worden. De dertienjarige Ayman won de voorleeswedstrijd in 2022. “Ik heb heel veel geoefend, bijvoorbeeld door voor te lezen aan kleinere kinderen. Ook heb ik tips gevraagd aan mensen die meer ervaring hebben met lezen.”

Trots

Foppele is erg trots op zijn leerlingen. “Als ze aan het voorlezen zijn, dan leef ik echt met de kinderen mee. Ik voel zeker wel spanning op dat moment.” Hij denkt dat de winst aan het talent van de leerlingen ligt: “Het zijn drie toppers die een verhaal weten over te brengen aan het publiek en daarin rustig weten te blijven.” De school is ook veel met leesonderwijs bezig. “Er is een leesconsulent op school, die zorgt voor een rijk aanbod in teksten en boeken.”

Tips

De leerlingen hebben alle drie veel aan de steun van hun klas en docent gehad. Elisa: “Toen ik hoorde dat ik had gewonnen stormde mijn klas naar binnen en ze gingen allemaal op me springen. Ook de meester was heel blij.” Ze vertelt dat het erg motiverend werkt dat ze al zo vaak op rij hebben gewonnen, ook voor de leerlingen die de komende jaren mee mogen doen.

Het belangrijkste dat ze willen meegeven aan toekomstige deelnemers van de voorleeswedstrijd is dat ze veel moeten oefenen. “Je moet echt in jezelf geloven en goed luisteren naar de feedback die je krijgt.”