Lepelstraat

Is het boek ‘Monsters en Mislukte superhelden’ van Bart het beste spannende jeugdboek?

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Het griezelboek van schrijver Bart Huyghe is genomineerd voor de MAX Junior Vleermuis. Het is deze (kinderboeken) week precies een jaar geleden dat hij onder de pseudoniem Bart de Wolf zijn boek Monsters en Mislukte superhelden uitbracht. De Lepelstrater gooit hoge ogen bij de verkiezing van het beste spannende jeugdboek 2023.

Tijdens het jaarlijkse Nederlands Thrillerfestival worden prijzen uitgereikt aan auteurs van spannende boeken. Naast een gouden, zilveren en bronzen vleermuis wordt er dit jaar de Junior vleermuis uitgereikt voor het beste spannende kinderboek, voor kinderen van groep 7 en 8.

In september kwalificeerde de jury vijftien jeugdthrillers en in oktober zijn er nog zes boeken over die op de shortlist staan. Waaronder dus het boek van Bart de Wolf. “Dat vind ik wel heel tof”, reageert hij bescheiden. “Bij veel publieksprijzen maken de schrijvers met de meeste fans op Instagram en TikTok de meeste kans, maar deze shortlist is samengesteld door een jury. Mensen die echt thuis zijn in spannende boeken. Een bijzonder gevoel!”

Uitgever

Eind 2021 begon het grote schrijversavontuur voor Bart de Wolf, die in het dagelijks leven een dierenartsenpraktijk in Lepelstraat runt. In zijn vrije tijd schreef hij korte verhalen, die nu en dan ook in bundels terecht kwamen. Hij kwam in het vizier van uitgeverij Hamley Books en kreeg van hen een schrijverscontract aangeboden. In oktober 2022 kwam Monsters & mislukte superhelden uit. “Sinds die tijd zijn er veel dingen gebeurd. Ik heb nog niet het gevoel dat deel deel één uitgespeeld is. Ik heb het gevoel dat het allemaal nog maar net begint”, zegt de auteur die tientallen scholenbezoeken en signeersessies achter de rug heeft.

Griezelen

Hij had zich vooraf niet kunnen voorstellen hoeveel voldoening de schoolbezoeken hem zouden geven. “Het heeft me verrast hoe leuk ik de schoolbezoeken vind. De reacties van de kinderen uit de groepen 7 en 8 zijn zo onbevangen. Ze vinden alles wat je zegt cool en fantaseren ook mee.” Hij heeft het dan over de kinderen die van griezelig, eng en dood houden. “Ik heb de indruk dat de kinderen die daarvan houden niet erg goed bediend worden in de kinderliteratuur.”

Misschien is dat wel één van de redenen dat zijn boek zo goed ontvangen wordt bij de doelgroep. “Mijn boek is in veel opzichten anders en een nieuwe ervaring. Kinderen zeggen dat ze spontaan beginnen te zweten als ze mijn boek lezen. Je weet als lezer niet meer wie goed of slecht is, want ook het hoofdpersonage doet gruwelijke dingen. De emoties gaan daardoor alle kanten uit!”

Of het spannende boek een open einde heeft, daarover verschillen de meningen van lezers. Feit is wel dat het recent verschenen boek ‘Het Geheim van de vulkaan‘ verder gaat, waar het verhaal in het vorige deel is geëindigd. “In het einde van Monsters en Mislukte superhelden komen de personages die het boek hebben overleefd hebben in een geheime ruimte in een vulkaan. Daar ontmoeten ze andere kinderen die in dezelfde situatie zitten. Het Geheim van de vulkaan gaat daar verder. Lezers kunnen een heleboel nieuwe personages en nieuwe avonturen verwachten.“

Het Geheim van de vulkaan

In het begin van Het Geheim van de vulkaan staat een terugblik op wat er in het eerst boek gebeurde. Je zou dus in theorie bij dit tweede deel van de serie kunnen beginnen. Toch raadt De Wolf de lezers aan om eerst het eerste deel te lezen. Dat komt volgens hem omdat driekwart van het eerste deel een opbouw naar de plottwist is. “Je mist de hele spanningsopbouw in de korte samenvatting. Die is echt voor mensen die even opgefrist willen hebben hoe de personages ook al weer heten.”

Zoals het een jeugdthriller betaamd, beleven hoofdpersonages Floris en Haroen best wel wat gruwelijke dingen in zijn boek. Smullen dus, voor de kinderen die op jonge leeftijd naar series als Stranger Things en Squidgame kijken. De Wolf denkt desgevraagd niet dat zijn boek te griezelig is voor basisschoolkinderen. “Ik krijg heel veel reacties van kinderen die het een cool boek vinden. ”Tijdens vroege boekschouwingen door de uitgever kreeg De Wolf naar eigen zeggen meet kritiek op de scenes waarin kinderen gepest worden dan op de gruwelijke scenes. “Kinderen kunnen echt het onderscheid maken tussen wat kan en wat niet kan. Monsters die verschrikkelijke dingen doen is duidelijk fantasie.”

MAX Junior Vleermuis 2023

Met gezonde spanning leeft De Wolf toe naar het boekenfestival. Of zijn boek in de prijzen valt hoort hij op 22 oktober in het Stadstheater Zoetermeer. De aanwezige auteurs/ vertalers/ uitgevers worden door Janneke Siebelink geïnterviewd waarna de MAX Junior Vleermuis 2023 aan de winnaar zal worden uitgereikt door de directeur van Omroep MAX, Jan Slagter.

Ondertussen is hij actief met de promotie van de eerste twee boeken van de driedelige serie. Of deel drie uitkomt, hangt af van het verkoopsucces van deel twee. Aan het enthousiasme van de auteur zal het in ieder geval niet liggen. “Hoe vaak ga ik de kans krijgen om boeken te kunnen uitbrengen bij een uitgeverij? Hoelang het duurt weet ik niet maar ik ga het ervan nemen zolang het duurt!”

Lees ook: Kinderboekenweek is een feest voor kinderen, boekhandels en kinderboekenschrijvers