Bergen op Zoom

Kinderboekenweek is een feest voor kinderen, boekhandels en kinderboekenschrijvers

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Tot en met 16 oktober is het Kinderboekenweek. Tijdens deze jaarlijkse week wordt van alles gedaan om kinderen weer aan het lezen te krijgen. Wij gingen na wat er zoal te doen is tijdens de Kinderboekenweek en waarom deze week ook in deze tijd nog belangrijk is.

Vorige week woensdag ging de jaarlijkse Kinderboekenweek officieel van start. In de bibliotheek van Bergen op Zoom werd de aftrap gegeven met een interactieve theatershow van Koos en Toos. Hun voorstelling ging over groen en duurzaamheid, zodat het aansluit op het landelijke thema GiGaGroen.

GiGaGroen

De bibliotheek heeft in het kader van dit thema ook toepasselijke groene partners gevonden. Zo wordt samen gewerkt met IVN natuureducatie en met Natuurpodium. Die laatste heeft een buurtnatuurspeurtocht in de omgeving van de bibliotheek uitgezet. Ook in de bibliotheek zelf ontkom je niet aan de GiGaGroene invloeden. Er is een groene etalage, er staan plantjes tussen de boeken en boeken over natuur en duurzaamheid hebben een ereplekje gekregen.

Het belang van lezen is dat kinderen zich tijdens het lezen inleven in de personages

Met de voorstelling van woensdagmiddag wist de bibliotheek tientallen kinderen naar de bieb te trekken, die op deze manier in aanraking kwamen met boeken. En dat is heel belangrijk volgens Jan Dua die bij de bieb werkt. “Het belang van lezen is dat kinderen zich tijdens het lezen inleven in de personages en leren om dingen vanaf een ander perspectief te bekijken. Dat is een naast geletterdheid en kunnen lezen heel belangrijk”, zegt hij.

Kinderboeken één van de belangrijkste rubrieken qua omzet en qua betekenis

Even verderop zit Boekhandel Quist. Ook voor boekhandels is de Kinderboekenweek vanzelfsprekend een belangrijke week. Caroline Quist noemt het zelfs de leukste weken van het jaar. “Het is nog steeds één van de belangrijkste rubrieken in de boekwinkel. Qua omzet, maar voor mij ook qua betekenis. Lezen is één van de belangrijkste dingen voor de ontwikkeling van kinderen maar het is vooral ook plezier hebben.”

Lees ook: Roosendaals Sinterklaasboek neemt je mee op zoektocht naar de Gouden Strik

Mensen die tijdens de Kinderboekenweek een boek kopen, krijgen het kinderboekenweekgeschenk (Waanzinnige boomhut verhalen’ door Andy Griffiths en Terry Denton) en daarnaast worden er ook in de boekhandel verschillende kinderactiviteiten georganiseerd. Zo waren er afgelopen weekend twee schrijvers te gast bij Quist. Wetenschapsjournalist Lotte Stegeman vertelde over het gevoelsleven van dieren. “En we hebben een lokale auteur gehad en dat is Bart de Wolf. Hij is dierenarts in Lepelstraat en schrijft daarnaast horror griezelverhalen.”

Monsters en Mislukte superhelden

Het griezelboek van Bart de Wolf (Monsters en Mislukte superhelden) kwam uit in de week van Kinderboekenweek. En dat is niet geheel toevallig, geeft hij toe. “Er is een hele campagne rondom de Kinderboekenweek, dus dat het boek daar in de buurt verschijnt is commercieel gezien een heel goed punt.” Ook voor de auteur is deze week een belangrijke week. “Het is het moment om naar buiten toe te komen. Schrijven is een redelijk eenzame gebeurtenis. In deze week kan ik kennis maken met de doelgroep. Ik kreeg al mooie reacties van ouders en kinderen en weet je waar je het voor doet.”

Voor zowel kinderen, de boekhandels als voor de kinderboekenschrijvers is het dus een belangrijke tijd. De kinderboekenweek duurt nog tot en met 16 oktober. De hoop is dan dat kinderen nog lekker door blijven lezen. Jan Dua: “We hopen dat de kinderen het enthousiasme voor het lezen meenemen tot Kinderboekenweek 2023.”

Lees ook: Jeugdcanon van Bergen op Zoom: geen droge geschiedenis, maar avonturenboek Lees ook: Suzanne (38) leert jeugd Roosendaals dialect tijdens Kinderboekenweek: ‘Tullepetéére kunde léére!’