Bergen op Zoom

Kinderboekenweek van start: ‘Een kijkje bij de leerlingen thuis’

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

De Kinderboekenweek is van start gegaan. Basisschool Anton van Duinkerken in Bergen op Zoom startte deze week op bijzondere wijze. De kinderen mochten namelijk hapjes meenemen die zij thuis vaak eten. Dat sluit aan bij het thema van de Kinderboekenweek: ‘Bij mij thuis!’.

Tijdens de opening van de Kinderboekenweek op basisschool Anton van Duinkerken mochten de leerlingen eten en hapjes van thuis meenemen. “We vinden het erg tof om met de kinderen het gesprek aan te gaan over de verschillende culturen”, vertelt directeur Ivo Buijsen.

Tycho uit groep 8 heeft voor zijn klasgenoten oliebollen meegenomen. “Wij eten thuis best vaak oliebollen”, vertelt hij. “En het is ook een traditie dat je met oud en nieuw oliebollen eet”, vervolgt hij.  Zijn klasgenoot Mert heeft ook voor zijn klas eten meegenomen. “Ik heb Turks brood meegenomen.” Dat eet Mert graag als hij thuis is. In andere klassen hebben de kinderen ook eten meegenomen: van Pools tot Roemeens eten.

Diversiteit staat centraal

Het is ook de bedoeling dat de kinderen binnenkort een kijkje bij elkaar thuis gaan nemen. “We hopen dat we langs kunnen gaan bij kinderen thuis met verschillende achtergronden, zodat ze kunnen zien hoe het daar is. Dat is erg leerzaam voor ze.”

De Kinderboekenweek staat dit jaar in het teken van diversiteit. Met dit thema is het de bedoeling dat alle verschillende levensstijlen en diversiteiten aan bod komen. Op deze manier leren de kinderen van én over elkaar.

Bibliotheek

“Het is erg belangrijk om te lezen. Bij iedere rondleiding in onze school voor een eventuele nieuwe leerling, start de ronde in de bibliotheek”, vervolgt Buijsen. De directeur kan niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk hij het lezen vindt. “Bij alles wat je later gaat doen, moet je goed kunnen lezen. Je hebt het overal voor nodig.”

Meningen verschillen

De leerlingen vinden het lezen wat minder leuk dan hun directeur dat vindt. “Ik vind lezen eigenlijk een beetje saai”, bekent Julia die liever op haar iPad een spelletje speelt, of buiten gaat spelen. Ook Tycho houdt er niet zo van. “Ik blader liever door boeken met veel plaatjes”, lacht hij.

Mert uit groep 8 vindt lezen wél leuk. Hij leest best vaak en hoopt zich zo goed mogelijk te ontwikkelen om naar de Mavo te kunnen, zodat hij na groep 8 naar ‘t Rijks in Bergen op Zoom kan gaan.

Lees ook: Theatervoorstellingen, lezingen, speurtochten en knutselen in Kinderboekenweek