West-Brabant

Deze jongeren mogen voor het eerst naar de stembus

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Alles is spannend voor de eerste keer, dus ook stemmen. De landelijke verkiezingen staan voor de deur. Veel jongeren mogen voor het eerst hun stem uitbrengen op een politieke partij. Maken zij gebruik van hun stemrecht en wat is voor de jongeren belangrijk tijdens het stemmen?

Spannend, moeilijk. Het zijn allemaal termen die voorbij komen als de jongeren op straat gevraagd worden wat zij ervan vinden dat zij voor de eerste keer mogen stemmen. “Ik zit een beetje de stemwijzers in te vullen, maar ik weet nog niet wat ik ga stemmen”, vertelt een 18-jarige dame in de winkelstraat van Bergen op Zoom.

Belangrijk

Er zijn heel wat thema’s die aangesneden worden. Klimaat, migratie, bestaanszekerheid. Allemaal woorden die je om de oren vliegen deze campagne. “Ik vind het vooral gewoon erg belangrijk dat de politici hun afspraken nakomen”, laat een 18-jarige weten.

“Ik bespreek vaak met mijn ouders hoe en wat”, op basis daarvan maakt een meisje die met haar vriendin in de stad is, haar keuze.

Vertrouwen

Niet bij alle jongeren is het vertrouwen aanwezig in de politiek. “Ze roepen van alles tijd de campagne, maar wat kunnen ze er nou eigenlijk écht van waarmaken”, besluit een meisje van 20 in het Winkelhart van Etten-Leur.

Lees ook: Streekomroep ZuidWest is op zoek naar jou!