West-Brabant

We mogen weer stemmen: ‘Voor het eerst op een andere partij gestemd’

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Het is 22 november en dat betekent dat we vandaag allemaal naar de stembus mogen. Om half acht vanmorgen openden de eerste stembureaus haar deuren, zo ook in onze regio.

“Ik vind het erg belangrijk om te stemmen”, laat een man weten die zojuist gestemd heeft in het Oude Raadhuis van Etten-Leur. Hij wijst erop dat er vroeger hard gevochten is voor het stemrecht, en we daar dan ook zeker gebruik van moeten maken.

Volgens de laatste peilingen liggen er drie partijen ontzettend dicht bij elkaar. De VVD, PVV en GroenLinks/PvdA gaan nek-aan-nek. Daarna volgt de nieuwe partij van Pieter Omtzigt: Nieuw Sociaal Contract (NSC). De laatstgenoemde partij hoorde langere tijd bij de grote kanshebbers, dat tij lijkt nu gekeerd.

In Etten-Leur kan de partij van Omtzigt in ieder geval nog wel op steun rekenen. “Ik heb voor de eerste keer in mijn leven op een andere partij gestemd. De heer Omtzigt heeft mijn stem gekregen”, laat een man weten die in het trouwkerkje op de Leur zijn stem uitbrengt.

De verkiezingen leven meer dan ooit onder de inwoners. “Ik denk dat mensen nu écht doorhebben wat voor een invloed de politiek op mensen heeft”, vervolgt de man.

Het leeft

Pieter Dingenouts is voorzitter van het stemlokaal in het trouwkerkje op de Leur. Hij merkt ook wel dat het leeft. “Ik zit er natuurlijk niet bij in het stemhokje, maar ik hoor wel achteraf de verhalen van de mensen”, vertelt hij. Over de opkomst op de vroege morgen is Dingenouts nog voorzichtig. “Hier durf ik nog niet al te veel over te zeggen.”

Een jonge dame die vanuit het centrum van Etten-Leur onderweg is naar de trein twijfelt nog een beetje over haar stem. “Ik ga er nog even over nadenken en dan ga ik vanavond stemmen”, bekent ze. Dát ze gaat stemmen is iets wat al wel vast staat. “Ik denk dat het meer leeft dan ooit, mede door alle problemen die er de afgelopen tijd hebben gespeeld”, besluit ze.

 

De keuze wordt gemaakt in het stemhokje.