Bergen op Zoom

Zo kunnen blinden en slechtzienden zelfstandig hun stem uitbrengen

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Mensen die blind zijn of slecht zien, kunnen met behulp van een soundbox en een stemmal zelfstandig hun stem uitbrengen in het stadskantoor van Bergen op Zoom. Tijdens de verkiezing in 2022 maakte er slechts één iemand gebruik van deze mogelijkheid. Desalniettemin vindt de gemeente het belangrijk dat deze mogelijkheid er is.

Er is al jarenlang aandacht voor deze doelgroep. Tot nu toe konden mensen met een visuele beperking gebruik maken van braille-lijsten. Hierop konden zij voelen wie er op de kandidatenlijst staat. Voor het daadwerkelijke stemmen hadden ze nog wel hulp nodig van iemand die meeging in het stemhokje. “Met deze mal kan iemand wel volledig zelfstandig zijn of haar stem uitbrengen”, zegt Daisy Haast, projectleider verkiezingen bij de gemeente Bergen op Zoom. “In een verdrag van de Verenigde Naties staat sinds 2016 dat een stemmer zelfstandig zijn stem moet kunnen uitbrengen. Wij vinden dat heel belangrijk. Daarom wordt sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 de stemmal beschikbaar gesteld.”

De stemmal wordt samen met de soundbox gebruikt. Dat is een geel kastje met daarop een paar knoppen en een hoofdtelefoonaansluiting. Het kastje geeft uitleg en leest de partij- en kandidatenlijst voor. Vervolgens weet de stemmer welke nummers de lijst en kandidaat naar keuze hebben, zodat ze op gevoel het juiste vakje in de stemmal kunnen vinden.

Tijdens de verkiezing in 2022 maakte één iemand gebruik van de soundbox en stemmal. “Dus ik ben eigenlijk heel benieuwd hoeveel mensen er dit jaar gebruik van gaan maken”, zegt Haast. De gemeente zet dit jaar voor het eerst een doventolk in, die met gebarentaal uitleg kan geven over het stemproces.

Lees ook: Drukte en opkomst worden met een app in kaart gebracht