Bergen op Zoom

Drukte en opkomst worden met een app in kaart gebracht

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Bedenk iets en er is wel een app voor gemaakt. Voor de verkiezing is dat niet anders. Voorzitters van alle stembureaus in Bergen op Zoom geven met een speciale app de opkomstcijfers en drukte-indicatie door. Hiermee worden updates gegeven en lange wachtrijen bij stembureaus voorkomen.

De app die door Procura is gemaakt wordt volgens de sofware-ontwikkelaar uit Alkmaar door meer dan tweehonderd gemeenten gebruikt. Margeet Alleman is één van de gebruikers van de app MijnStembureau. “Ik kan de huidige wachttijd aangeven en ik krijg een aantal keer per dag een push melding dat ik de opkomst moeten doorgeven”, zegt ze.

De app heeft ook een chatfunctie. “Daarmee sta ik in direct contact met het stadskantoor. Dus mocht ik een vraag hebben of mocht er een kiezer een vraag hebben waar ik zelf niet aan uit kom, dan kan ik ook direct contact opnemen met het verkiezingenteam.”

In het stadskantoor worden de opkomstcijfers onder meer gebruikt om een paar keer per dag een update te geven in een verkiezingsblog. Daar kan de gemeente ook aangeven als het erg druk is op een locatie, zodat mensen niet onnodig hoeven te wachten.

Lees ook: Zo kunnen blinden en slechtzienden zelfstandig hun stem uitbrengen