Lepelstraat

Dierenarts schrijft griezelverhalen: ´Ik bedenk geen verhalen in de operatiekamer´

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Bart Huyghe is niet bang voor een beetje bloed. En dat is maar goed ook, aangezien hij daar als dierenarts nogal eens mee in aanraking komt. Maar ook in zijn tweede carrière als schrijver, schuwt Huyghe beslist geen bloed. De dierenarts schrijft griezelige verhalen en gedichten.

In zijn schooltijd kreeg Huyghe naar eigen zeggen al te horen dat hij een gouden pen had. Toch was hij vastbesloten om dierenarts te worden. Hij werkte na zijn studie vijftien jaar in verschillende praktijken en startte daarna zijn eigen dierenartsenpraktijk in Lepelstraat. Maar bloed kruipt waar het niet gaan kan. “Op een bepaald moment begon het toch te kriebelen. En kreeg ik het verlangen om een boek te schrijven”, zegt Huyghe.

Ik besloot eens een verhaal te schrijven en die in te zenden

Vanuit het niets een compleet boek schrijven bleek geen haalbare kaart. Maar met zijn korte verhalen boekte hij succes. “Ik kwam op internet wedstrijden tegen voor korte verhalen in het genre horror fantasie science fiction. Ik besloot eens een verhaal te schrijven en die in te zenden.” Hij kreeg lovende kritiek op zijn spannende verhaal en raakte gemotiveerd. Zijn verhalen werden gepubliceerd in bundels en de dierenarts kwam in contact met een uitgever.

Recent tekende Huyghe een contract met uitgeverij Hamley Books. In oktober 2022 moet daar zijn eerste boek uitkomen en niet lang daarna zijn tweede boek. In de tussentijd verscheen recent een e-book van zijn hand met de titel ‘Volhouden, alles komt goed‘.

Getwijfeld of ik wilde dat mijn patiënten wel moesten weten dat ik ook duistere verhalen schrijf

Voor het uitgeven van zijn spannende verhalen gebruikt Bart Huyghe een pseudoniem. “Ik heb getwijfeld of ik wilde dat mijn patiënten -die mij zien als hun lieftallige dierenarts- moesten weten dat ik ook duistere verhalen schrijf. Ik heb daarom als pseudoniem de achternaam van mijn vrouw aangenomen. Bart de Wolf bekt ook goed als griezelschrijver.” Ondertussen maakt hij zich minder zorgen over zijn imago. “Ik denk wel dat mensen erin kunnen slagen om de twee werelden gescheiden te houden en dat ze zien dat de verhalen die ik schrijf niks te maken hebben met mijn werk als dierenarts.”

Ook in de praktijk weet hij de twee werelden goed gescheiden te houden. “Als ik als dierenarts aan het werk ben dan ben ik geen griezelverhalen aan het verzinnen. Zelfs niet tijdens operaties die soms best bloederig kunnen zijn.”