Roosendaal

Dit zijn de 11 partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Roosendaal

Kitty Joachems Kitty Joachems

Vrijdag werd door het Centraal Stembureau de kandidatenlijst vastgesteld van alle deelnemende partijen aan de gemeenteraadsverkiezingen. En daarmee is het officieel dat in Roosendaal elf partijen meedoen. Acht van deze partijen deden in 2018 ook al mee. Vrijdagochtend werd ook de nummering van de lijsten vastgesteld.

Die nummering is bepaald door het aantal stemmen dat in 2018 door de partij is behaald. Dat betekent dat dit de volgorde is voor de bestaande partijen: Roosendaalse Lijst, VLP, VVD, CDA, GroenLinks, PvdA, D66 en ChristenUnie. De volgorde voor de drie nieuwe partijen werd op basis van loting bepaald. Oud burgemeester Marijnen maakte de uitkomst van die loting bekend: lijst negen wordt Forum voor Democratie, lijst tien Vitaal Liberaal en lijst elf Burger Belangen Roosendaal.

Vitaal Liberaal

Vitaal Liberaal is de lijst van Jac Wezenbeek die bij de vorige verkiezingen nog voor de VVD in de raad zat. In de loop van de raadsperiode startte hij zijn eigen beweging. Tot het laatste moment was onduidelijk of en hoe Wezenbeek mee zou doen aan de verkiezingen. Aanvankelijk waren er plannen met 50PLUS maar na onenigheid werd het toch een nieuwe eigen lijst: Vitaal Liberaal.

Burger Belangen Roosendaal

Burger Belangen Roosendaal zit al in de raad met één zetel. Selda Bozkurt heeft besloten met deze partij de verkiezingen van 2022 in te gaan. Toch is dit een nieuwe partij want in 2018 stond Bozkurt nog op de kandidatenlijst van de Nieuwe Democraten. Deze partij behaalde één zetel en die was voor Bozkurt omdat ze met voorkeursstemmen net één stem meer had dan lijsttrekker Ton Schijvenaars. Na een korte periode als Nieuwe Democraten in de raad te hebben gezeten besloot Bozkurt als Burger Belangen Roosendaal door te gaan.

Forum voor Democratie

Nieuwkomer is Forum voor Democratie. De partij van Thierry Baudet kondigde al eerder aan mee te zullen doen in de gemeente Roosendaal. Verdere mededelingen deden ze niet. Vrijdagochtend werd dus duidelijk dat ze deelnemen met een kandidatenlijst van negen personen. Lijsttrekker is Corrie van Leerzem. De nummers twee en drie zijn Jurbin van Hooff en Frits Koopmans, allebei uit Roosendaal.

Kandidaten

Op de lijst staan ook Joris van den Oetelaar en Simone Kersenboom. Van den Oetelaar is vice-voorzitter van de partij en zit op dit moment in Brabant namens FvD in Provinciale Staten. Hij bezet daar één van de twee zetels. Voor de andere zetel staat nog een vacature open. Van den Oetelaar woont in Schijndel en is geboren in Den Bosch. Kerseboom zit sinds vorig jaar in de Tweede Kamer en is lid van Provinciale Staten in Limburg. Ze woont in Maastricht en is geboren in Roosendaal.

Afwezig

Opvallend is de afwezigheid van de SP, Lokaal Sociaal 21, PVC, 50PLUS en Denk. SP en Lokaal Sociaal 21 lieten eerder al weten af te zien van deelname. 50PLUS had wel de intentie om mee te doen. Omdat drie kandidaten op de lijst eerder deze week in het ziekenhuis lagen vanwege een coronabesmetting moesten ze toch verstek laten gaan. Zij richten zich nu op de Waterschapsverkiezingen in 2023.

TV-debat

Op dinsdagavond 15 maart krijgen alle Roosendaalse lijsttrekkers de gelegenheid om met elkaar in debat te gaan in het ZuidWest Kiest debat op ZuidWest TV.

Lees ook: Geen 50Plus in Roosendaal: nummer 2, 3 en 4 van de lijst liggen in het ziekenhuis