West-Brabant

Dit zijn de nacht- en weekendafsluitingen van Haringvlietbrug en Heinenoordtunnel

Haringvlietbrug

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Het werk aan de Haringvlietbrug en de Heinenoordtunnel op de snelweg A29 is nog niet klaar. Daarom gaat de brug in september 13 nachten en een weekend dicht voor werkzaamheden. Ook de parallelbaan is dan afgesloten. En ook de Heinenoordtunnel gaat een weekend dicht. Maar de brug en de tunnel zijn nooit tegelijkertijd afgesloten. De eerste afsluiting is op maandag 4 september.

Volgens Rijkswaterstaat is de renovatie van de Haringvlietbrug ver klaar. “De afsluitingen zijn noodzakelijk voor de laatste stappen van de renovatie van de brug: het testen van de technische systemen voor de bediening, besturing en bewaking en voor het afstellen van het bewegingswerk van de nieuwe brugklep,” aldus Rijkswaterstaat. “Na de testen kan de brug worden gecertificeerd en in het najaar van 2023 weer worden geopend voor de hoge scheepvaart.”

Eerste afsluiting maandag 4 september 22.00 uur

De Haringvlietbrug gaat in de eerste drie weken van september ‘s nachts dicht. En die afsluitingen beginnen al om 22.00 uur. De eerste nachtafsluiting is van maandag 4 tot en met donderdag 7 september. Dan is de A29 daar steeds dicht van 22.00 uur tot de andere ochtend 05.00 uur. Overdag zijn de brug en de snelweg gewoon open. Maar vanaf vrijdag 8 september gaat de boel een weekend lang ook overdag dicht. Dan zijn de brug en de parallelbaan afgesloten van vrijdag 22.00 uur tot en met maandag 11 september 05.00 uur.

Op maandagavond 11 september begint dan weer de nachtafsluiting. Die loopt van maandag 11 tot en met donderdag 14 september. Dan zijn de brug en snelweg dus weer dicht tussen 22.00 uur en 05.00 uur. De week daarna gaat het maar om twee nachten: van maandag 18 tot en met dinsdag 19 september. Ook dan is de Haringvlietbrug dicht van 22.00 uur tot 05.00 uur.

Reservenachten, voor als het werk uitloopt

Rijkswaterstaat verwacht dat dit genoeg is om het werk af te krijgen. Maar als dat niet lukt, dan kan de Haringvlietbrug ook nog dicht gaan op één van de reserve-nachten: woensdag 20, dinsdag 26 en woensdag 27 september.

Als de Haringvlietbrug afgesloten is, stuurt Rijkswaterstaat het verkeer langs de omleidingen. Die omleidingen gaan over de A16 (de Moerdijkbrug) of over de N57 (de Haringvlietdam). Het verkeer van en naar Hoeksche Waard kan op die momenten gratis door de Kiltunnel in de N217. Je moet er rekening mee houden dat je ongeveer een half uur langer onderweg kunt zijn.

Gratis pont in weekend van 9 en 10 september

Tijdens de nachtafsluitingen vaart er geen pont voor fietsers en voetgangers. Maar in het weekend van de afsluiting vaart de pont weer wel tussen het oostelijke strandje in Numansdorp en recreatiegebied Hellegatsplein. Op zaterdag 9 september is dat van 06.00 uur tot 19.45 uur. En op zondag 10 september vaart de pont van 11.00 uur tot 19.45 uur. En ook de busmaatschappijen Connexxion en Arriva passen hun rijtijden aan.

Heinenoordtunnel dicht vanaf vrijdagavond 22 september

Eind september gaat ook de Heinenoordtunnel weer een weekend lang dicht. Maar alleen richting het zuiden, dus richting Bergen op Zoom. Dat is van vrijdag 22 september 22.00 uur tot en met maandag 25 september 05.00 uur. Het verkeer kan omrijden langs de A16. Lokaal verkeer in de Hoeksche Waard kan langs de Kiltunnel. De Kiltunnel is ook dan weer gratis. De Heinenoordtunnel is de komende maanden nog wel vaker afgesloten. Want die renovatie duurt nog tot eind 2024.

Lees ook: Gratis veerboot voor fietsers en voetgangers als Haringvlietbrug afgesloten is Lees ook: Heinenoordtunnel vier weken dicht, afsluiting A29 begint zaterdag Lees ook: Plan tegen sluipverkeer Zevenbergschen Hoek: “gedrag is het grootste probleem”