Bergen op Zoom

Keuze uit 26 politieke partijen. Hoe maak je de juiste keuze?

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

De één duikt in de partijprogramma’s en de ander vertrouwt op online stemwijzers. Met de verkiezingen in het vooruitzicht vroegen wij in Bergen op Zoom en Etten-Leur hoe de mensen hun keuze maken.

Zoveel partijen. Zoveel standpunten. Veel mensen worden wijzer van -whats in the name- een stemwijzer. Je beantwoord een reeks vragen en je weet binnen een kwartier welke partij het best bij jouw antwoorden past. “Ik doe een stemwijzer, maar ik praat er ook over met familie. Ik kijk bijvoorbeeld wat mijn vader stemt. Ik kopieer het niet, maar vindt het wel interessant wat hij vindt”, zegt een jongen die we in de Bergse binnenstad aanspreken.

Losse flodders

Ook televisieprogramma’s en debatten blijken een goede graadmeter te zijn voor veel mensen. “Ik volg het op televisie en ik probeer altijd wel uit te gaan van een partijprogramma. De dingen waar een partij écht voor staat. Ik probeer me niet te laten leiden door de losse flodders die je af en toe wel eens in de media ziet.”

Een enkeling hoeft er niet over na te denken. “Ik stem traditioneel. Ik stem al heel mijn leven op dezelfde partij. De partij zakt steeds verder weg maar ik blijf erop stemmen.” Toch kijkt de man wel naar debatten. “Ik ben altijd wel geïnteresseerd in uitspraken enzo. En ik vind persoonlijk ook dat die mevrouw van de VVD het hartstikke goed doet.”

Leugens

Tot slot zijn er ook mensen die principieel niet stemmen. “Ik stem al heel lang niet meer en dat ga ik ook volgende week niet doen”, zegt een dame die voorbij komt op haar fiets. “Politici maken nooit waar wat ze zeggen. Ik heb er geen vertrouwen meer in.”