Etten-Leur

Duizenden badeendjes zwemmen door Etten-Leurse vijver

Sita Kengen Sita Kengen

Tijdens de Leurse Havenfeesten in Etten-Leur is zaterdag een echte familiedag. Met als grootste spektakel: de badeendrace. Met het ‘adopteren’ van een badeend worden verschillende goede doelen gesteund. Duizenden badeendjes gingen zaterdagmiddag de strijd tegen elkaar aan.

Op de gezinsdag zijn er allerlei verschillende activiteiten voor gezinnen te doen. Dit jaar is het de derde keer dat de badeendrace gehouden wordt. “Er gaan zo drieduizend eendjes zwemmen in de vijver van het Schoenmakerspark. We kijken welke eendjes er als eerste over de finish komen. Daar zijn mooie prijzen mee te winnen”, vertelt Freddy van Peer. Hij is betrokken bij de Adriaan van Bergen stichting, dat jaarlijks de Havenfeesten organiseert.

Voor 2,50 euro per stuk kan er een onbeperkt aantal eendjes per persoon verkocht worden. Deze eendjes krijgen allemaal een uniek nummer en racen namens hun ‘adoptieouder’.

Race

Om 14.30 uur was het startschot in het Schoenmakerspark te horen. “We tellen af naar het moment dat alle eendjes te water worden gelaten. De sirenes van de brandweer zijn dan te horen als startteken”, vertelt Van Peer. Met behulp van een brandweerspuit en twee duikers in het water zijn de eendjes naar de overkant geholpen.

Het is erg druk aan de rand van de vijver. Kinderen moedigen de badeendjes vrolijk aan. “Hup eendjes!”, roepen ze met z’n allen. “Ik woon hier tegenover en voor mijn huis is het erg druk en gezellig. Vandaar dat ik dacht, daar moet ik natuurlijk eventjes gaan kijken”, zegt een meneer. “Ik vind het wel leuk dat het gewoon hier kan. Dat we met al deze mensen die hier bij elkaar komen en iets leuks kunnen doen”, vertelt een jongen.

Goede doelen

Het geld dat met de badeendrace word opgehaald gaat ook dit jaar weer naar goede doelen. “We zijn aan de slag gegaan om vooral de jeugd te kunnen laten sporten en te laten doorontwikkelen in Etten-Leur. Dat is vanmiddag het belangrijkste thema”, zegt Van Peer. De race wordt gesponsord door een aantal bedrijven. Het initiatief van de race komt vanuit Lionsclubs Nederland. “Bedrijven werken er graag aan mee. Landelijk vinden er meerdere badeendenraces plaats. Een aantal jaar geleden is er gekeken of dit in Etten-Leur ook kan.”

Vorig jaar waren er zo’n vijfduizend eendjes verkocht.

Hoeveel geld er wordt opgehaald hangt af van de eendenverkoop. Bezoekers konden tot het begin van de race nog eendjes adopteren. “Vorig jaar waren er zo’n vijfduizend eendjes verkocht. Met aanvulling van sponsoring kwamen we toen op een bedrag van twintigduizend euro. Dit jaar proberen we dat weer te realiseren.”

Prijzen

Bij de badeendrace vallen er in totaal zo’n dertig eendjes in de prijzen. Deze prijzen worden door ondernemers uit Etten-Leur gerealiseerd. Denk hierbij aan prijzen als een fiets, tv of waardebonnen. “Het zijn leuke prijzen, waar mensen echt plezier van kunnen hebben”, zegt Van Peer.

“Wij hebben een badeendje, maar de prijzen doen er niet toe. Eigenlijk zijn we allemaal winnaars, we steunen het goede doel en dat is het belangrijkste”, zegt een mevrouw. “Ik heb zelf geen badeend, maar een vriend van mij heeft er vijf. Ik hoop dat hij gaat winnen”, zegt een jongen die de race op de voet volgt.

Lees ook: Havenfeesten op de Leur zorgen voor verbinding onder de inwoners