Ossendrecht

Eerste West-Brabants Dialectcafé sinds coronacrisis is in Ossendrecht

Fragment uit het boek West-Brabantse Streekwoorden van Michel de Koning en Cor Swanenberg

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Het West-Brabants Dialectcafé komt terug. Het is de eerste keer dat het evenement weer gehouden wordt sinds de coronacrisis. Het West-Brabants Dialectcafé is op zondag 7 mei in Ossendrecht. En iedereen is welkom. Niet alleen als publiek, maar ook als je een lied of gedicht wilt voordragen of een verhaal wilt vertellen in je regionale tongval.

De organisatie is deze keer in handen van heemkundekring Het Zuidkwartier. En die is blij dat er eindelijk weer een Dialectcafé is in de regio. “De vereniging zet dan ook de deuren van de zaal wagenwijd open, want iedereen is van harte welkom,” laat de heemkundekring weten. “Het West-Brabants Dialectcafé is bedoeld als promotie voor de West-Brabantse dialecten en hun mondelinge en schriftelijke beoefening. Het is dan ook zeer laagdrempelig, iedereen die is geïnteresseerd is welkom en wordt ontvangen met een gratis kop koffie of thee.”

Ambitie en energie ontbrak na coronacrisis

Het West-Brabants Dialectcafé rouleert tussen drie clubs die de streektaal graag in leven houden: heemkundekring Het Zuidkwartier, Dialectgenootschap De Berregse Kamer en heemkundekring Halchterth. Ze hielden een paar succesvolle edities. “Telkens weer was de zaal goed gevuld en werd in een gezellige sfeer genoten van een gevarieerd programma, bestaande uit verhalen, gedichten, liedjes en voordrachtjes en ook altijd weer een quiz, alles uitgevoerd in diverse West-Brabantse dialecten,” somt de organisatie op.”

Maar de coronacrisis maakte bruut een einde aan het evenement. En het bleek lastig om de boel weer op te starten. “Toen alle coronaverboden en -verplichtingen eindelijk weer waren opgeheven, duurde het nog enige tijd voordat men weer de ambitie en de energie had om de mooie traditie van het West-Brabants Dialectcafé opnieuw op te pakken,” moet de heemkundekring bekennen. Totdat Dialectgenootschap De Berregse Kamer besloot toch weer ‘s een Berregs Dictee te houden.

Meld je aan als je voordracht wilt doen

Het Berregs Dictee kreeg een nieuwe opzet. Niet alleen meer lange, moeilijke zinnen met lastige streekwoorden. Maar ook taalspelletjes die in groepsverband gedaan konden worden. Het dictee nieuwe stijl was een succes. En dat moedigde de andere dialectliefhebbers aan ook weer aan de slag te gaan. Met als resultaat de terugkeer van het West-Brabants Dialectcafé op zondag 7 mei.

“Het programma ligt nog niet vast,” laat Het Zuidkwartier weten. “Iedereen die graag eens in zijn of haar dialect een verhaal of gedicht wil voorlezen, een liedje zingen of een voordrachtje doen, kan zich vanaf nu per e-mail aanmelden.” Je kunt de aanmelding mailen naar Jan Luysterburg, één van de voorvechters van het West-Brabants dialect.

Gratis toegang: “hoe meer zielen hoe meer vreugde”

“Wie niet de behoefte heeft om zelf iets voor te dragen, maar wel graag wil komen kijken, luisteren en meegenieten, is eveneens van harte welkom,” zegt Het Zuidkwartier uitnodigend. “Hoe meer zielen hoe meer vreugde.” Het West-Brabants Dialectcafé begint zondag 7 mei om 14.00 uur, maar de zaal is al een half uur eerder open. Het Dialectcafé wordt gehouden in de Harmoniezaal aan de Zuster Marie Adolphinestraat 7 in Ossendrecht. De toegang is gratis.

Lees ook: Opzet Berregs Dictee blijkt opnieuw schot in de roos Lees ook: Achttiende editie van Brabants boekske was er bijna niet gekomen Lees ook: Suzanne (38) leert jeugd Roosendaals dialect tijdens Kinderboekenweek: ‘Tullepetéére kunde léére!’ Lees ook: Jan Luysterburg bundelt zijn mooiste dialectverhalen uit 25 jaar in boek