Roosendaal

Suzanne (38) leert jeugd Roosendaals dialect tijdens Kinderboekenweek: ‘Tullepetéére kunde léére!’

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

In een vrolijke bloemetjesjurk loopt Suzanne Rockx-Laro (38) naar haar busje in de Boulevard Antverpia in Roosendaal. De biologiedocente van het Jan Tinbergen College heeft deze omgetoverd tot leslokaal. Hierin leert ze basisschoolleerlingen tijdens de Kinderboekenweek gi-ga-groene Roosendaalse woorden. Van geile goeper tot aan spaonse naaier.

De Roosendaalse vindt het namelijk belangrijk dat kinderen weten welke taal er van oorsprong werd gesproken in hun stad. “Met carnaval wordt het nog wel gesproken, maar kinderen kunnen het vaak niet zo goed of kennen het niet vanuit huis.”

Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft

In aanloop naar de Kinderboekenweek vertaalde ze daarom het kinderboek Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft naar het Roosendaalse dialect. De Kinderboekenweek duurt nog tot en met 16 oktober. Dit jaar staat de week in het teken van de natuur en dieren,

In het verhaal laat Suzanne dieren als de anniebroek (vlaamse gaai) en een geile goeper voorbijkomen. “Gewoon een graafwesp, maar het klinkt zo grappig!” Verder maakte ze gratis te downloaden werkbladen voor basisscholen, een memory- en een kwartetspel met woorden als brembeezies (kruisbessen) en spaonse naaier (libelle).

Kinderen maken hierin steeds opnieuw kennis met het Roosendaalse dialect, aldus Suzanne. “Want het is belangrijk dat die cultuur behouden blijft. Tullepetéére kunde léére!

Lees ook: Hoogerheidenaar Jan Luysterburg maakt zich hard voor streektaal: “Dialect was uit den boze”