Etten-Leur

Feest in de viswereld: de Hollandse Nieuwe is er weer

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Een feestdag voor de haringliefhebber: de Hollandse Nieuwe is weer verkrijgbaar. Bij Visspeciaalzaak Havenzicht uit Etten-Leur gaan de haringen als zoete broodjes over de toonbank.

“Ik heb er genoeg hoor, mij maken ze niet gek”, lacht Bram de Vos, eigenaar van Visspeciaalzaak Havenzicht. Voor Bram is het één van de mooiste tijden van het jaar. “Een week van te voren merk je al dat het wat onrustiger wordt. De Hollandse Nieuwe leeft echt onder de mensen.” Bram wordt er dan ook veel over aan gesproken. “Dat vind ik erg leuk.”

“Vijf Hollandse Nieuwe voor mij, alsjeblieft”, klinkt het als een oudere meneer de zaak binnenloopt. Vandaag is de visspeciaalzaak wat eerder geopend. Alle klanten die binnenkomen nemen wel een harinkje mee. “Ze zijn dit jaar weer erg lekker”, meent Bram, die de haringen naar eigen zeggen met veel liefde schoonmaakt.

Alles wordt eruit gehaald behalve de alvleesklier.

“Een haring wordt maar zes weken per jaar gevangen. De haringen die gevangen worden, moeten minimaal zestien procent vet bevatten”, legt hij uit. De haringen die goed zijn worden vervolgens gevangen en gekaakt. Dat wil zeggen dat de ingewanden uit de vis worden gehaald.

Het artikel gaat verder onder de foto.

Hollandse Nieuwe
De Hollandse Nieuwe.

“Alles wordt eruit gehaald behalve de alvleesklier. Die blijft zitten voor de rijping van de vis”, vervolgt Bram. De haringen worden in emmers of zakken met water en een beetje zout bewaard. Na de vangst gaan ze direct de vriezer in. Een haring moet minimaal 48 uur ingevroren zijn voor dat een viswinkel deze mag verkopen.

Tegenwoordig kunnen we met speciale vriezertechnieken de haring het hele jaar goed en mooi houden.

Van de haring die ingevroren is moet de visspeciaalzaak het hele jaar de haring verkopen. “Tegenwoordig kunnen we met speciale vriezertechnieken de haring het hele jaar goed en mooi houden. Dat is heel wat anders in tegenstelling tot vroeger.”

Haringparty

Dit jaar mag Visspeciaalzaak Havenzicht, die tevens 12,5 jaar bestaat, de haring verzorgen voor de haringparty bij de Turfvaart in Etten-Leur. Hiervoor kunnen mensen kaartjes kopen en genieten van heerlijk eten en een drankje. Ook vindt er een veiling plaats. Het eerste vaatje zal vanavond ook geveild worden voor een aantal goede doelen. “We hopen dat de mensen nog wat geld over hebben en een mooi bod gaan doen”, lacht Bram.

Lees ook: Ruim 20.000 euro opgehaald voor het goede doel tijdens veiling haringproeverij