Bergen op Zoom

Gageldonk-West op de schop: winkelcentrum De Gentiaan bijna tegen de vlakte

Maarten Elst Maarten Elst

Het kenmerkende winkelcentrum De Gentiaan in de Bergse wijk Gageldonk-West kan elk moment tegen de vlakte gaan. Opdrachtgever Stadlander wil beginnen aan de herontwikkeling van de wijk. Het eigen karakter blijft volgens de woningcorporatie in de plannen wel behouden. Als alles volgens planning verloopt, herrijst er binnen drie jaar een compleet nieuwe inrichting van de wijk.

Door: Maarten Elst
De appartementen, de winkels, ze zullen niet lang meer op de kenmerkende hoek van Gageldonk-West zitten. Begin oktober wordt de laatste hand gelegd aan de definitieve sloop van het winkelcentrum. ,,In twee fasen willen we een nieuw hart creëren met nieuwe winkels, nieuwe voorzieningen, gezondheidscentrum en woningen”, vertelt Jorg van de Sanden, vastgoedontwikkelaar bij woningcorporatie Stadlander.

Masterplan

,,We hadden al aardig wat leegstand in de wijk”, vervolgt Van de Sanden. ,,Technisch en economisch was het pand volledig afgeschreven. Ook hadden we wat problemen met de constructieve veiligheid waardoor het gebouw al werd gestut. Daarom hebben we besloten om ook het winkelcentrum mee te nemen in het masterplan Gageldonk-West.”
In totaal worden er 700 woningen gesloopt en vervangen door energieneutrale woningen. ,,Daarmee willen we deze wijk een nieuw elan geven”, verduidelijkt de vastgoedontwikkelaar. ,,Op de plaats van het voormalige winkelcentrum herrijst straks een nieuw winkelcentrum met plaats voor 4000 m2 oppervlakte voor winkels met een kleine honderd woningen boven. Twee supermarkten komen terug in het centrum, ook is er plaats voor andere winkels.”

Langlopende procedure

Stadlander is op het punt aangekomen dat het het bestemmingsplan moet aanpassen. ,,We verwachten komende zomer met de nieuwbouw te kunnen beginnen. Dan zijn we ongeveer anderhalf jaar aan het bouwen, dus dan zijn we eind 2022/begin 2023 klaar met het eerste deel.”