Bergen op Zoom

Verbouwing van kerkgebouw Piusplein naar gezondheidscentrum is gestart

Sita Kengen Sita Kengen

Nadat de wijk Gageldonk-West in Bergen op Zoom al verschillende renovaties heeft gezien, is nu ook de Heilig Hart van Jezuskerk aan de beurt. Het voormalig kerkgebouw wordt na tien jaar leegstand verbouwd tot gezondheidscentrum.

In de wijk vindt al jaren een enorme opknapbeurt plaats. Er zijn onder andere een nieuw winkelcentrum en verschillende appartementen gebouwd. Voor het kerkgebouw is een bestemming gevonden in de vorm van een gezondheidscentrum. Een aantal huisartsen uit de wijk gaan zich hier vestigen, evenals een fysiotherapeut, podotherapeut, apotheek en thuiszorg.

Bij zo’n transformatie komt volgens ontwikkelaar Jeroen de Wildt (BuildBydeWildt) veel kijken. Waar het gebouw nu één grote ruimte heeft, krijgt het straks tal van behandelruimtes op twee etages met in het midden een wachtruimte. Voordat de muren opgetrokken kunnen worden, moet er het nodige gesloopt en geïsoleerd worden.

Planning

De Wildt is blij dat de spreekwoordelijke kogel eindelijk door de kerk is. Na tien jaar leegstand, kan er eindelijk gebouwd worden. Dat het zo lang duurde, heeft volgens hem te maken met vergunningen en de belangen van alle verschillende zorgverleners. Nu alle neuzen dezelfde richting op staan, wordt begonnen met het slopen van de massieve vloer. Ook worden er raamkozijnen bijgemaakt, zodat er meer licht binnen komt. De verbouwing die miljoenen euro’s kost moet begin volgend jaar klaar zijn.

Duurzaamheid

Het gebouw aan het Piusplein is in 1952 gebouwd. Toen speelde duurzaamheid volgens De Wildt nog helemaal geen rol. Om het gebouw in dat opzicht weer bij de tijd te krijgen moeten er allerlei dingen gedaan worden. Zo wordt bijna alles geïsoleerd. “Het gebouw heeft nu een energielabel G, maar als we straks klaar zijn heeft het een A+++ label. Onder andere door isolatie, maar ook door het toepassen van warmtepompen, LED-verlichting en zelfs zonnepanelen op het dak.”

Ontwerp

Huub Willaert is als architect betrokken bij het project. “We willen meer daglicht binnenlaten, en dat op een verantwoorde manier doen. Onder de bestaande kozijnen komen ramen en daaronder -op de begane grond- komen ook ramen”, legt hij uit. De koepel in het midden van het gebouw blijft. “Het is echt een leuke uitdaging om hier iets moois van te maken. Iets wat echt recht doet aan het gebouw, maar ook de functie van gezondheidscentrum goed benadrukt.”

Ook De Wildt geniet erg van zijn werk in het gebouw. “Ik vind het heerlijk om te doen. Het is heel mooi om op inhoudelijk gebied mensen bij elkaar te brengen.”