Zo ziet het nieuwe Huis van de Wijk Gageldonk eruit
De Bergse wijk Gageldonk heeft naast een nieuw winkelcentrum ook een nieuw wijkhuis. Aan het begin van de zomer werd het Huis van de Wijk officieel geopend. Steeds meer buurtbewoners weten ondertussen hun weg te vinden naar de plek waar ontmoeten, ontwikkelen, ontspannen en ontdekken centraal staan.
Eind 2022 zijn de werkzaamheden van het nieuwe wijkgebouw gestart. Het wijkhuis zit op de begane grond en de eerste verdieping van het Piushof. Sinds de start van de verbouwing is het hele gebouw verduurzaamd. “Het is helemaal opgeknapt”, vertelt programmamanager van Huis van de Wijk, Wendy Rooze. Ze geeft een rondleiding aan ZuidWest Update.
De rondleiding begint in de ruime hal. Ze wijst naar een kunstwerk: een hart op een hoge pilaar. “Een community art project“, licht ze toe. “Dat idee kwam van een kunstenares die mensen graag met elkaar wilde verbinden.”
Ontwikkelen en ontdekken
Op de eerste verdieping zijn verschillende soorten spreekkamers te vinden. Al deze kamers hebben een naam gekregen. Bijvoorbeeld de Tipi, de Yurt en de Casa. “Al deze namen slaan op het woord ‘thuis’. Dat hebben we gedaan zodat mensen zich hier welkom en thuis kunnen voelen.”
Wat maakt het Huis van de Wijk zo anders dan een regulier wijkhuis? “Vooral dat er hier acht organisaties samenwerken”, vervolgt Rooze. Daarmee doelt de programmamanager op de gemeente Bergen op Zoom, WijZijn, Stadlander, GGZ WNB, TWB, SDW, Bibliotheek West-Brabant en Amarant. “Zij investeren dus letterlijk én figuurlijk in het Huis van de Wijk. Samen hebben ze een programma samengesteld die de wijk verder moet gaan helpen. Hier gaat het dus om ontwikkelen en ontdekken.”
Ontmoeten en ontspannen
De grootste ruimte van het wijkhuis heet ‘de Casa’. “Hier vindt het T-Huis plaats, dat is een plek waar mensen met verschillende achtergronden samen kunnen komen. Maar ook de kinderbijbelclub vindt hier plaats.”
Terug op de benedenverdieping laat Rooze de Salon zien. “Deze ruimte staat in het teken van ontmoeting.” Zo kan er gebiljart en gekaart worden. “En op dinsdagen komen de partijen die boven zitten hier een kopje koffie doen.” In de toekomst hoopt de programmamanager dat er ook maaltijden gegeten kunnen worden. “Het is dan de bedoeling dat bewoners die zelf maken en ze vervolgens delen met andere mensen.”