Halsteren

GBWP in verzet tegen komst Aldi aan drukke Halsterseweg: ‘Volstrekt onverantwoord’

Han Verbeem Han Verbeem

Officieel weet het Bergse college nog van niets, maar uit de wekelijkse bekendmakingen op de gemeentepagina’s blijkt dat supermarktketen Aldi een vergunning heeft aangevraagd voor een winkel aan de Halsterseweg. Dat is tegen het zere been van de GBWP-fractie. Raadsleden Arjan van der Weegen en Paul Schut vragen de collegeleden om tekst en uitleg.

Volgens Van der Weegen is de nieuwe discountsuper voorzien ter hoogte van de huidige meubelzaak Loft56 en het naburige perceel, schuin tegenover Antoniusmolen. “Volstrekt onverantwoord”, zegt Van der Weegen en dat laat hij het college ook weten in een brief: “GBWP heeft jaren succesvol gestreden tegen de komst van een vierde supermarkt in Halsteren. Het is slecht voor de leefbaarheid op het dorp en een doodsteek voor de middenstand.”

Liever woningen

Van der Weegen werd een week geleden door bezorgde Halsternaren geattendeerd op een regeltje op de gemeentepagina’s in De Bode: ‘Halsterseweg 54, Halsteren. Het realiseren van een winkelruimte en parkeergelegenheid’. Uit verdere navraag blijkt “dat de naam van de aanvrager valt te koppelen aan het Aldi-concern”, merkt Van der Weegen op. GBWP heeft echter andere plannen: “De transformatie naar woningen is een veel betere kwaliteitsimpuls voor deze locatie.” De politici vragen het college “zo snel als mogelijk een openbaar debat te houden, zodat inwoners en middenstand van Halsteren zich kunnen uitspreken.”

Verkeersdrukte

Afgezien van de gemaakte afspraken is de plaats ongeschikt voor een grote supermarkt met bijbehorende verkeersdrukte. Het leidt volgens de GBWP-voorman onvermijdelijk tot verkeersopstoppingen en gevaarlijke situaties op de noordelijke Halsterseweg, “die onlangs voor vele miljoenen is gerenoveerd.” Het  beoogde supermarktterrein ligt naast een transportbedrijf waar dagelijks grote vrachtwagens af- en aanrijden. “En dan is er nog het bestemmingsverkeer van Intratuin, een stuk verder op de weg.” Dagelijks passeren bovendien honderden schoolgaande fietsers de weg en die moeten zich langs de obstakels een weg zien te banen. Zowel de pandeigenaren als het Aldi-concern waren woensdag niet bereikbaar voor commentaar.