Zevenbergen

Gemeente Moerdijk speurt naar nesten van vleermuizen, gierzwaluwen en huismussen

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Inwoners van de gemeente Moerdijk moeten niet raar opkijken als er iemand door de straat fietst met een batdetector. Met zo’n apparaat kunnen experts uitzoeken waar vleermuizen zitten. De gemeente gaat een kaart maken met de nesten van beschermde diersoorten. En niet alleen van vleermuizen, maar ook van huismussen en gierzwaluwen. De komende maanden gaan onderzoekers op pad door de hele gemeente.

De onderzoekers zijn van het bureau Regelink Ecologie & Landschap. Je kunt ze tot oktober rond zien lopen met een notitieblok of voorbij zien fietsen met een batdetector. Ze willen uitvogelen waar de nesten zijn van vleermuizen, huismussen en gierzwaluwen. Dat doen ze in opdracht van de gemeente Moerdijk. “Dat overzicht maakt het makkelijker om ze te beschermen én versimpelt tegelijkertijd de procedures voor (ver)bouwprojecten,” aldus de gemeente.

Beschermen van nestplaatsen

Het is natuurlijk niet toevallig dat deze drie diersoorten zijn uitgekozen. De huismus, gierzwaluw en vleermuis leven graag in en rond gebouwen. “Ze komen in heel Moerdijk voor. Maar juist doordat deze soorten vaak vlakbij mensen verblijven, gaat het regelmatig mis,” legt de gemeente uit. “Wie bijvoorbeeld gaat bouwen, bomen kapt of de spouwmuren van zijn huis isoleert, kan onbedoeld de verblijfplaats van deze dieren aantasten.”

Als deze diersoorten gestoord worden op de plek waar ze hun nesten hebben, is het moeilijker voor hen om te overleven. Ook overtreed je dan de Wet natuurbescherming. Daarom wil de gemeente weten waar de nesten zitten, zodat deze problemen voorkomen kunnen worden. Met zo’n kaart kan een managementplan gemaakt worden voor de verschillende soorten.

Sneller bouwvergunningen af kunnen geven

Maar het is niet alleen om de dieren te beschermen. De gemeente doet het ook om bouwplannen sneller door te kunnen laten gaan. “Voor een bouwproject moet een ontwikkelaar op dit moment zelf ecologisch onderzoek laten doen. Voor bijvoorbeeld vleermuizen duurt dat maar liefst een jaar,” legt wethouder Bennie Blom uit. “Met het soortenmanagementplan is dat straks voor deze soorten niet meer nodig. Daardoor wordt de procedure korter en eenvoudiger. Dat is winst voor mens en dier.”

Niet alleen projectontwikkelaars kunnen de kaart gebruiken. Ook particulieren horen rekening te houden met de dierennesten. “Bouwen en verduurzamen juichen we toe. Tegelijkertijd willen we deze kwetsbare soorten beschermen,” vertelt Blom. “Als het soortenmanagementplan straks klaar is, kun je als bouwer of huiseigenaar eenvoudig zien waar huismussen, gierzwaluwen of vleermuizen zitten en welke maatregelen je moet nemen om je project uit te voeren zonder dat je ze verstoort.”

Onderzoek loopt tot oktober

De onderzoekers van Regelink Ecologie & Landschap lopen en fietsen van april tot oktober door de gemeente Moerdijk. Als alles goed gaat, is het soortenmanagementplan klaar in het begin van 2024. En dan kan het later dat jaar al worden gebruikt voor mensen die willen gaan bouwen of verduurzamen.

Lees ook: Vleermuizen als oplossing tegen de eikenprocessierups