Roosendaal

Gemeente wil plastic, blik en drankverpakkingen liever inzamelen met kliko’s dan zakken

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Wethouder Klaar Koenraad van Roosendaal wil het plastic- en blikafval op een andere manier laten inzamelen. Ze wil af van de speciale oranje plastic zakken. Koenraad vraagt of de gemeenteraad andere opties wil bespreken. Koenraad vraagt of de gemeenteraad een andere optie wil bespreken. Inwoners kunnen thuis een extra afvalcontainer krijgen, met een oranje deksel. Dan zijn de speciale zakken niet meer nodig. Of ze kunnen hun plastic, blikjes en drankverpakkingen zelf wegbrengen naar een ondergrondse container.

In Roosendaal wordt meer dan de helft van het PBD-afval ingezameld met speciale plastic zakken. Want 59 procent van de inwoners zet deze zakken nog aan straat. De andere 41 procent brengt het PBD-afval zelf naar de ondergrondse containers. PBD-afval bestaat uit plastic, blik en drankverpakkingen. Wethouder Koenraad wil liever dat inwoners voortaan een PBD-container gebruiken in plaats van plastic zakken. Ze heeft een voorstel ingediend bij de gemeenteraad. Die bespreekt dat op 14 september.

Meer zwerfafval en rommelige straten door plastic zakken

Koenraad beseft dat het inzamelen van PBD met plastic zakken voordelen heeft. Voor de inwoners is het gemakkelijk. “Men hoeft niet ver te lopen met het PBD,” schrijft de wethouder aan de gemeenteraad. Bovendien kunnen mensen nu kiezen: ze kunnen zo’n plastic zak pas aan straat zetten wanneer Saver weer langskomt, of alvast zelf in de ondergrondse container gooien. Ook zorgt dit systeem er voor dat Saver nog geen partijen heeft hoeven afkeuren. “De kwaliteit van het ingezamelde PBD aan huis is echt goed. Er zit relatief weinig vervuiling in. Sinds het begin van de inzameling is er geen afkeur geweest.”

Toch wil Koenraad stoppen met de oranje plastic zakken. Want er zijn ook nadelen. “De zakken gaan wel eens kapot. Dan wordt er zwerfafval veroorzaakt. Zakken worden soms te vroeg aangeboden. Dit geeft een rommelig straatbeeld en vergroot de kans op het ontstaan van zwerfafval. Volle zakken in huis bewaren is niet altijd prettig en mogelijk qua ruimte. Zeker bij grotere gezinnen en compacte woningen.  Als er ook wat restafval in de zak zit is dit niet te herleiden naar een adres (net zoals bij het te vroeg aanbieden van zakken). Bij GFT+E en papierinzameling in containers is dit wel het geval,” somt de wethouder op.

Container nummer vier bij je thuis mag, maar moet niet

De wethouder wil huishoudens laten kiezen of ze een container voor PBD willen. Saver komt dan één keer per twee weken langs om die kliko’s met oranje deksel te legen. Als mensen de container niet willen, kunnen ze zelf hun PBD-afval wegbrengen naar de ondergrondse afvalcontainers. Koenraad wil geen weerstand opwekken en mensen dus niet verplichten een PBD-kliko te nemen. “Omdat lang niet iedereen zit te wachten op een vierde container aan huis, maar er wel regelmatig naar gevraagd wordt, wordt de keuze hiervoor vrijgelaten.”

Natuurlijk zitten er aan het nieuwe systeem ook nadelen. Zo vraagt het meer discipline van de inwoners van de gemeente Roosendaal. “Inwoners kunnen restafval in de container verstoppen. Hierdoor wordt de kans op afkeur van het ingezamelde PBD groter,” beseft wethouder Koenraad. En ook Saver kan niet al het zwerfafval voorkomen. “Als bij het legen van de containers een sterke wind staat, dan kan er PBD wegwaaien op het moment dat het PBD in het inzamelvoertuig wordt gekiept.”

Extra bovengrondse containers bij seniorencomplexen

En dan zijn er uiteraard ook nog extra kosten van Saver. Want die moet extra containers aanschaffen en rekent dat door aan de gemeente. Koenraad verwacht dat het verder weinig hoeft te kosten. Want in de gemeente staan genoeg ondergrondse perscontainers. Zelfs als meer mensen voortaan hun PBD-afval zelf wegbrengen, zou er genoeg ruimte moeten zijn. De wethouder maakt één uitzondering. Want misschien moeten er extra bovengrondse container neergezet worden bij seniorencomplexen. “Voor senioren kan het, vanwege de afstand, soms moeilijk zijn om PBD zelf naar een verzamelcontainer in de wijk te brengen.”

Wethouder Koenraad weet nog niet hoeveel het nieuwe systeem jaarlijks gaat kosten. “De kosten voor de inzameling van de zakken vervallen. Maar er komen uiteraard kosten bij voor de inzameling in minicontainers en kosten voor de minicontainers zelf. Saver is op dit moment bezig met de berekening van het kostenoverzicht. Dit volgt zo spoedig mogelijk. De gemeenteraad van Roosendaal gaat de plannen voor het PBD-afval bespreken op donderdag 14 september.

Lees ook: Voorlopig blijven Roosendalers hun plastic afval nog aanbieden in de oranje zakken Lees ook: Minder dumpingen door aanpassingen bij verschillende afvalcontainers in Roosendaal Lees ook: Inwoners gemeente Roosendaal leveren minder restafval in