Halsteren

Gemeente wil samen met GGZ en politie veiligheid rond Vrederust verbeteren

Margo Mulder, burgemeester Bergen op Zoom (foto: Omroep Brabant)

bron: Omroep Brabant bron: Omroep Brabant

Burgemeester Margo Mulder, van Bergen op Zoom, vindt het nog te vroeg om conclusies te trekken over wat er is misgegaan toen twee gewelddadige tbs’ers kort na elkaar wisten te ontsnappen uit de GGZ-kliniek op Landgoed Vrederust. “Natuurlijk leven er bij iedereen veel vragen, maar dat zijn vragen waar we nu pas aan toen gaan komen”, reageert Mulder anderhalve week nadat een 75-jarige vrouw werd vermoord op Landgoed Vrederust. Niet veel later werd een tweede tbs’er neergeschoten.

“Mijn aandacht ging vorige week in eerste instantie uit naar nabestaanden en de mensen in het gebied. Nu komen we er pas aan toe om te kijken: wat is er nou eigenlijk gebeurd”, zegt de burgemeester. De inwoners en ook de GGZ-instelling van Halsteren vinden dat de gemeente een leidende rol had moeten nemen om de onrust in het gebied weg te nemen.

Volgens Arjan van der Weegen, lijsttrekker van de GBWP en ook inwoner van Halsteren moest iedereen vanuit de media horen wat er speelt. “Het leeft enorm, het is het gesprek van de dag. Dus de communicatie mag wat mij betreft wel wat opener”, reageerde Van der Weegen eerder.

Persoonlijke gesprekken

Burgemeester Mulder denkt daar anders over. “Achter de schermen is er heel veel gebeurd. De politie heeft veel werk verricht, ik ben zelf bij nabestaanden op bezoek geweest en we hebben alle omwonenden na het eerste incident een brief gestuurd. Daarin hebben we begrip getoond voor de zorgen die er leven en ook aangeboden dat er vanuit de gemeente mensen beschikbaar waren als er vragen waren.”

Het had volgens Mulder niet zoveel zin als zij had geprobeerd de onrust onder alle inwoners van Halsteren te beteugelen. “Daarvoor waren er nog te veel vragen onbeantwoord. Ik geloof veel meer in persoonlijke gesprekken in plaats van over de hoofden van mensen heen te praten. Het is helaas niet te voorkomen dat mensen zich onveilig voelen als er zulke ernstige zaken gebeuren.”

Wijkagent in de buurt

Mulder wil met de GGZ-instelling, politie en omwonenden in gesprek om de veiligheidssituatie rond de GGZ-instelling op Landgoed Vrederust in Halsteren te verbeteren. “De GGZ heeft heeft al maatregelen genomen, de wijkagent is dagelijks daar in de buurt en aanspreekbaar. Ook de gemeentelijke handhavers zijn er te vinden. Maar voor de langere termijn moet de veiligheid daar verbeterd worden”, zegt Margo Mulder tegen Omroep Brabant.

De instelling heeft na het recente geweld tijdelijk de deuren gesloten voor de tbs’ers die er verblijven. “We hebben tijdelijk extra maatregelen genomen om de veiligheid van cliënten, personeel en omwonenden te waarborgen. Op dit moment mogen tbs’ers daarom niet met verlof”, stelt Els Govers, bestuurslid van GGZ Westelijk Noord-Brabant. Hoe lang deze noodmaatregel van kracht blijft is niet bekend.

Lees ook: Politie schiet op gewapende GGZ-cliënt die werd vermist uit kliniek in Halsteren Lees ook: ‘Kolossale inschattingsfout door OM in moordzaak Halsteren’ Lees ook: Overleden vrouw aangetroffen in bosgebied bij Halsteren