Bergen op Zoom

GO-scooters verdwijnen nu echt uit Bergen op Zoom: ‘Minder succesvol’

Een groene deelfiets van GO Sharing, voor het gemeentehuis van Bergen op Zoom

Daphne Haverkamp Daphne Haverkamp

Vanaf afgelopen augustus waren ze er: de groene elektrische deelscooters en -fietsen van GO Sharing. In Roosendaal werd de stekker er na vier maanden al uitgetrokken en inmiddels zijn ze daar niet meer te zien in het straatbeeld. Ook in Bergen op Zoom verdwijnen ze nu. “Het is jammer, maar we hopen op een terugkomst.”

Oorspronkelijk ligt de visie van GO Sharing op de grote steden. “We wilden ons focussen op die plaatsen en daarna kijken of we ook de omliggende steden erin konden betrekken”, vertelt een woordvoerder vaan het bedrijf. “Bergen op Zoom was een van die gemeentes. Helaas is dit niet naar verwachting uitgepakt.”

Niet veel behoefte aan

De milieuvriendelijke voertuigen verdwijnen namelijk na slechts vijf maanden weer uit de stad. “In steden als Amsterdam en Rotterdam worden de scooters gewoon veel meer gebruikt. In Bergen op Zoom is er bij nader inzien toch niet veel behoefte aan”, vervolgt de woordvoerder. “Het is dan niet rendabel om ze ongebruikt te laten staan. Het is financieel gezien niet mogelijk en ze nemen ook ruimte in beslag.”

Ook zijn er de laatste tijd GO-scooters in brand gestoken. “Daaruit denken we ook te zien dat mensen de voertuigen niet zien zitten in Bergen op Zoom. Er wordt nog onderzoek gedaan naar de oorzaken en verbanden.” Overigens was de overlast al voorspeld, gelet op de scooters in Roosendaal die zijn afgefikt.

Terug in de stalling

De scooters en fietsen verdwijnen niet tegelijk. “Gedurende deze maand halen we er steeds meer weg. Deze gaan we opknappen. Ze worden onder andere gecontroleerd op schade en krijgen, waar nodig, nieuwe onderdelen zoals helmkisten. Daarna gaat een deel terug in de stalling. Het andere deel gaat naar de steden waar de voertuigen meer gebruikt worden.”

Op 28 januari zal GO Sharing uit Bergen op Zoom verdwenen zijn.

Tegoed

Wanneer mensen nog tegoed in hun app hebben staan, is dat geen probleem volgens het bedrijf. “Het tegoed kan gebruikt worden, tot alle deelscooters uit de stad zijn. Daarna kan het tegoed nog gebruikt worden in andere steden.”

Ook voor voordeelpakketkopers is een oplossing. “Als mensen hun gekochte pakket nog niet gebruikt hebben, kunnen ze een terugbetaling indienen.”

Toch hoopt GO Sharing terug te komen in Bergen op Zoom. “Het is erg jammer dat de deelvoertuigen minder in trek zijn dan gedacht, maar we hopen dat er op een later moment meer behoefte aan is.” Of en wanneer GO Sharing daadwerkelijk terugkeert in de stad, is nog niet bekend.

Lees ook: Elektrische deelscooters en -fietsen in Roosendaal: ‘Mooi en duurzaam alternatief’ Lees ook: Belang van Bergen op Zoom verwacht overlast en kosten door deelscooters Lees ook: Go Sharing trekt stekker uit elektrische deelscooters en fietsen in Roosendaal