Bergen op Zoom

Goed Ontmoet verbouwt uitgiftepunt: elf weken voedselpakketten vanuit Stoelemat

Foto: Joep Marcus

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Voedselbank Goed Ontmoet in Bergen op Zoom krijgt een nieuw uitgiftepunt. Na de zomer gaat het huidige gebouw aan de Abraham de Haanstraat tegen de vlakte. Vrijwilligers gaan samen met de aannemer aan de slag om zo goedkoop en duurzaam mogelijk te bouwen. Daarom gaat Goed Ontmoet ook zoveel mogelijk materiaal van het oude gebouw hergebruiken. Het uitgiftepunt moet vernieuwd worden om aan de strenge normen voor voedselveiligheid te kunnen voldoen.

“Wij noemen het liever een verbetering, want verbouwing klinkt zo duur,” vertelt Joep Marcus, coördinator vrijwilligers bij Goed Ontmoet. Hij benadrukt dat de voedselbank juist heel zuinig is en veel met gekregen en tweedehands spullen werkt. Hierdoor gaat bijna elke cent naar de cliënten en hun voedselpakketten. En ook bij het opknappen van het uitgiftepunt gaan de vrijwilligers weer zo veel mogelijk zelf doen.

Aan de Abraham de Haanstraat kunnen we niet voldoen aan de, volkomen terechte, strenge regels

“De verbetering is ook hard nodig. We moeten voldoen aan de horecanormering. De voedselbank moet aan dezelfde normen voldoen als een supermarkt,” legt Marcus uit. Denk bijvoorbeeld aan de koeling van etenswaren en de hygiëne waar de vrijwilligers rekening mee moeten houden. “Bij het uitgiftepunt aan de Abraham de Haanstraat kunnen we niet voldoen aan de, volkomen terechte, strenge regels.”

Daarom wordt de vernieuwing grondig aangepakt. “Het uitgiftepunt gaat tegen de vlakte. En ook de bestrating pakken we aan,” vertelt Marcus. “We willen het graag duurzaam doen. We hebben dus met de aannemer afgesproken zo veel mogelijk materiaal te hergebruiken. En dat geldt ook voor de bestrating.”

Nu steekt er wel eens een steen uit, waardoor mensen struikelen

Dat de binnenboel opgeknapt wordt, is nodig voor de voedselveiligheid. Maar ook buiten draait het om de veiligheid. “Sommige mensen zijn niet goed ter been, zitten in een rolstoel of gebruiken een rollator. Nu steekt er wel eens een steen uit, waardoor mensen struikelen,” legt Marcus uit. Met een vernieuwde bestrating moet dat probleem verholpen zijn.

Voor sommige vrijwilligers is er nog een extra verandering. Want als zij gesprekken voeren met nieuwe aanmelders, moeten ze nu in aparte keet zitten. “Die portacabin gaat weg. En zij komen in het nieuwe gebouw te zitten,” gaat Marcus verder. Het nieuwe uitgiftepunt wordt wat minder rond dan nu: strakker en rechtlijniger. De rest, zoals het interieur, blijft zoals het is.

We mogen er voor kostprijs in, mogen hun tafels gebruiken en krijgen koffie

Goed Ontmoet denkt elf weken nodig te hebben om alles te verbouwen en op te knappen. In die tijd kunnen mensen hun voedselpakket afhalen bij evenementenzaal de Stoelemat. Dat betekent wel dat de vrijwilligers van de voedselbank behoorlijk zullen moeten aanpoten. Want elke week zullen ze alles moeten opbouwen en weer opruimen. De zaal moet op andere dagen natuurlijk gewoon gebruikt kunnen worden.

Maar Goed Ontmoet heeft geen enkel probleem met het extra werk. De voedselbank is juist blij dat er zo’n goede oplossing is. Dat de Stoelemat centraal in Bergen op Zoom ligt en dat veel mensen de zaal al weten te vinden, is belangrijk voor de voedselbank. “We zijn er heel blij mee en we zijn van harte welkom,” vertelt Marcus enthousiast. “We mogen er voor kostprijs in, mogen hun tafels gebruiken en krijgen koffie. En het is een bekende locatie.”

Het zal waarschijnlijk eind augustus-begin september zijn

Het is nog niet helemaal duidelijk wanneer Goed Ontmoet het oude uitgiftepunt gaat slopen. Maar Marcus verwacht dat het pas na de zomervakantie zal zijn. “Het zal waarschijnlijk eind augustus-begin september zijn.” Klanten van de voedselbank krijgen uiteraard van tevoren te horen wanneer ze naar de Stoelemat moeten voor hun pakket. En als je Goed Ontmoet graag een handje helpt: de voedselbank zoekt nog nieuwe vrijwilligers.

Lees ook: Voedselbank Bergen op Zoom ziet stijging in klanten, voedselaanbod daalt Lees ook: De voedselbank kan rekenen op financiële steun van de gemeente Roosendaal Lees ook: Dierenvoedselbank in Etten-Leur wil ook mensen die werken een handje helpen