Roosendaal

Groen, kunst en wateropvang: de aanleg van Stadstuin Van Hasselt is begonnen

Artist impression van Stadstuin Van Hasselt met bruin sierhekwerk, groen en waterpartijen

Afbeelding: gemeente Roosendaal

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De aanleg van Stadstuin Van Hasselt in Roosendaal is woensdag begonnen. De nieuwe tuin komt te liggen tussen het Tongerlohuys, schouwburg De Kring en het Koetshuis. De Stadstuin Van Hasselt moet de binnenstad van Roosendaal groener maken. En er komen ook kunstwerken in te staan. Een andere belangrijke functie van de tuin is waterberging: regenwater wordt uitgezonden via de tuin en de gracht rond het Tongerlohu. De Stadtuin Van Hasselt moet beginnen volgend jaar klaar zijn.

Een mooie stadstuin zorgt voor dat een aantrekkelijk blijft. En Roosendaal zorgt voor direct voor dat het groen in de strijd tegen de klimaatverandering. “Stadstuin Van Hasselt straks is een uitgestrekte, groene plek om te vertoeven of doorheen te wandelen. Het regenwater van de daken van de panden rond de stadstuin wordt geproduceerd via de wadi en de gracht rondom het Tongerlohuys,” laat de gemeente Roosendaal weten.

Paden, borders en zitranden

“Omdat het waterniveau per seizoen anders is, krijgt Stadstuin Van Hasselt in elk seizoen een ander karakter. Er komen vlindervormige paden en groene borders met bomen en planten,” gaat de omschrijving door. “Verder komen er zitranden waar je lekker in de zon kunt zitten. Basisscholen uit de buurt kunnen er een buitenles komen. In de Stadstuin beelden uit de collectie van het Tongerlohuys en krijgt het kunstwerk de Groenfabriek een plek.”

Het ontwerp van Stadstuin Van Hasselt is een echt samenwerkingsproject. Wil je medewerkers van De Kring, het Tongerlohuys, de eigenaar van de Koetshuistuin en Alwel hebben er aan meegewerkt. En de gemeente Roosendaal volgen de aanleg, samen met de provincie Noord-Brabant.

Steeds meer een ‘huiskamer van de stad’

Wethouder Cees Lok is er dan ook blij mee. “Door stadstuin ontwikkelen we in een deze binnenstad en zorgen we voor meer groen. Gezamenlijk met het van de binnenstad en de provincie Noord-Brabant versterken we de binnenstad voor bezoekers en inwoners en dragen we bij aan klimaatadaptie,” stelt hij tevreden vast .

Ook het binnenstadsbestuur van Roosendaal is enthousiast dat de aanleg van Stadtuin Van Hasselt is begonnen. “Deze bijzondere stadstuin gemaakt onze binnenstad als ‘huiskamer van de stad’,” aldus Ad Dekkers van het binnenstadsbestuur. En de provincie is blij dat steden als Roosendaal het subsidiepotje voor klimaatplannen weten te vinden. “Want het is moeilijk dat klimaatadaptatie een noodzakelijkheid wordt,” stelt provinciemedewerker Simon Lavrijsen.

Lees ook: Stadstuin De Ster of Tuin van Van Hasselt? Lees ook: Meer geld nodig voor groene oase in Roosendaal