Heerle

Heerle geeft nog niet op en begint werkgroep tegen toekomstig azc

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Dat het overgrote deel van de inwoners van Heerle écht niet zit te wachten op een azc vlakbij hun dorp is inmiddels wel duidelijk. Tien bewoners van het dorp hebben samen een werkgroep gevormd, en gaan zich inzetten om de komst van het azc tegen te gaan. Wat is er sinds de bekendmaking gebeurd, en wat zijn de vervolgstappen?

Een petitie, een website en een crowdfundingsactie. Het zijn eerste concrete stappen die de werkgroep heeft gezet, en daarop verder wil borduren. De petitie is ondertussen bijna 2500 keer ondertekend, en dat terwijl het dorp zelf nog geen 1900 inwoners heeft. En de teller van de crowdfundingsactie, die 21 april is gestart, staat op ruim 6500 euro.

“Het geld van de crowdfunding gaan we grotendeels gebruiken voor de kosten van een advocaat”, vertelt Ginger van den Oever namens de werkgroep. “En we willen het ook gebruiken voor de aankoop van flyers en spandoeken. Zo kunnen we echt zichtbaar maken dat we het er niet mee eens zijn.” Dan is er nog de website. “Elfduizend. Dat is het aantal mensen dat Roosendaal zou opvangen als ze in dezelfde verhouding mensen zouden opvangen als wat nu het plan is in Heerle”, is er te lezen.

Vervolgstappen

Nu de basis van de werkgroep er ligt, gaat de groep verder. “We zijn bezig met het uitnodigen van verschillende raadsleden, zodat we ze kunnen laten zien waarom Heerle geen geschikte locatie is”, vervolgt Ginger. Ongeveer een week geleden diende een aantal partijen nog raadsvragen in over het azc. “Dat vinden we positief, want dan zijn ze er in ieder geval mee bezig.” Daardoor is er volgens Ginger zeker nog hoop om de partijen over te halen om ‘nee’ te stemmen tegen deze locatie.

Donderdag 16 mei overhandigt de werkgroep de petitie aan de gemeente. “Buiten de informatieavonden hebben we niks meer gehoord. Ik ben benieuwd wat de reactie gaat zijn. We blijven ons ook druk bezig houden met het voorbereiden op de inspraakavond.” Wordt vervolgd dus.

Lees ook: Petitie tegen azc in Heerle massaal ondertekend Lees ook: Roosendaalse raad benieuwd naar daadwerkelijke rol doorslag azc